Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenijaV fokusu

Zlata gazela Slovenije 2021 je podjetje EKWB d.o.o. iz Komende

Družba Dnevnik je na današnjem slavnostnem dogodku v Narodni galeriji razglasila jubilejno, 20. zlato gazelo Slovenije. Podjetje EKWB d.o.o. posluje v 139 državah in so prvi na svetu na področju razvoja ter proizvodnje komponent za sisteme vodnega hlajenja zmogljivih računalnikov po meri. Kipec jim je izročil predsednik RS Borut Pahor. Srebrna gazela 2021 je savinjsko-zasavsko podjetje PIŠEK – VITLI KRPAN, d.o.o., bronasta gazela 2021 pa gorenjsko podjetje Marmor Hotavlje, d.o.o.

Med šest finalistov za letošnjo zlato gazelo, najboljše hitro rastoče podjetje v Sloveniji, so se uvrstila tudi podjetja: gazela podravsko-pomurske regije MG Rohr, gazela dolenjsko-posavske regije REM in gazela primorsko-notranjske regije Ensol 360.

Strast do preizkušanja meja in trdo delo

Najvišje  priznanje zlata gazela 2021 je šlo v družbo EKWB, ki z misijo delati boljši svet premika meje mogočega in pušča pečat promocije slovenske tehnologije tudi izven meja Slovenije. Razvoj podjetja – gazele osrednjeslovenske regije, iz ´s hobijem zagnanega start-up-a´ v visoko konkurenčno mednarodno podjetje, je učbeniški. V orbito najboljših jih je vodil preplet znanja, podjetnosti in skupnih vrednot dveh izjemnikov: inženirja Edija Königa in ekonomista Matjaža Krča. Razvila sta podjetje, ki deluje kot tim timov. Družbo, ki osupljivo spretno uveljavlja sisteme vodenja, usmerjene v visoko inovativno organizacijsko kulturo.

Edvard König, ustanovitelj in lastnik podjetja EKWB, se je ob razglasitvi zahvalil, ker so jih prepoznali kot ene od gonilcev razvoja države: »Do sem nas je pripeljala strast do inoviranja, do nečesa boljšega, do preizkušanja meja in seveda trdo delo. Predvsem pa ekipa neustrašnih vikingov. Skupaj smo ustvarili nekaj drugačnega

Lani so 38,5 milijonov evrov prihodkov ustvarili na 139 trgih

Še ne polnoletno podjetje, ki se ponaša s tržno pozicijo prvega na svetu na področju razvoja in proizvodnje komponent za sisteme vodnega hlajenja zmogljivih računalnikov po meri, danes šteje preko 200 zaposlenih. Poslujejo z bonitetno odličnostjo, 99 % prihodkov ustvarijo v 139 državah. V letu 2020 ob zabeležili 38,5 milijona evrov prihodkov in 82.364 evrov dodane vrednosti na zaposlenega – blizu dvakratniku slovenskega povprečja. Poganja jih ambicija biti dober razvojni partner industriji polprevodnikov. In ker moraš biti za to dovolj velik, ustvarjeni dobiček dosledno prelivajo v nadaljnjo rast.
Preberi še:  Pivo Union bodo po novem varili v Laškem. Zaposleni razočarani, pričakujejo pa tudi odpuščanja

Učinkovitost dosegajo z znanjem in sistemi. Pri odločanju in rasti, ki hkrati visoka a tudi obvladovana, si pomagajo z naprednimi tehnologijami, poslovno in umetno inteligenco. Pri inoviranju so zahtevni in stavijo tudi na preizkušanje: če na letni predstavitvi ne poročaš tudi o napakah, po merilih EKWB nisi bil dovolj drzen. Za pridobitev ženskih kupcev so vzpostavili tudi mednarodni Female Advisory Board.

Srebrna gazela 2021: mojstri gozdarskih vitlov

Srebrna gazela 2021 je podjetje Pišek – Vitli Krpan, gazela savinjsko-zasavske regije, ki s svojimi rezultati dokazuje, da se trajnostni pristop na vseh področjih delovanja obrestuje na dolgi rok. Začeli so s proizvodnjo gozdarskih prikolic, danes pa so z največjim tržnim deležem evropski voditelj v razvoju in proizvodnji gozdarskih vitlov. Letno ustvarjajo 34,4 milijona evrov prihodkov; dodana vrednost z 58.706 evrov na zaposlenega presega tako slovensko kot povprečje v dejavnosti. Registriranih imajo 26 patentov, proizvodnja je robotizirana s 34 roboti, do leta 2022 jih bodo imeli 38.

Družinsko podjetje preko 200 sodelavcev, od tega jih je 12 v razvojnem oddelku. V petih letih so ustvarili preko 100 novih delovnih mest. Delovno vzdušje poganja podjetnikov moto: vedno se da zadevo narediti še boljše. Tako kot dodana vrednost tudi plače v Pišek – Vitli Krpan presegajo povprečje v dejavnosti. Vlaganje v kadre, v znanje in podjetnost, se ne odraža le v njihovi strokovnosti temveč tudi pripadnosti. V podjetju razumejo vitalni pomen marketinga in razvoja prepoznavne blagovne znamke. Ambicija biti najmočnejši proizvajalec vitlov na svetu je vtkana tudi v Krpanov slogan: zanesljivo močnejši. V okolju so prepoznani kot družbeno odgovorno podjetje. Na potrebe se odzovejo širokosrčno, po načelu: »Če se da, zakaj ne bi.«

Bronasta gazela 2021: kralji kamene dobe

Bronasta gazela 2021 je podjetje Marmor Hotavlje, gazela gorenjske regije. Imenujejo jih kralji kamene dobe. ´Kraljevina´ sega v leto 1721: iz tega časa je prvi zabeležen izdelek iz hotaveljčana. Danes je Marmor Hotavlje svetovni voditelj v nišnem luksuznem segmentu opreme jaht. V letu 2020 so dosegli 15,5 milijona evrov prometa z zavidljivo dodano vrednostjo 61.606 evrov na zaposlenega. V petih letih so prihodki zrasli za več kot 60 %. 

Poslovni model temelji na prepoznani vrednosti za kupca. Kjer je kriterij cena, jih ni. Uspeh gradijo na znanju, kakovosti in razvoju. Za stranko bi naredili vse, hkrati se veliko učijo prav od svojih kupcev. Z  odliko so se preobrazili v razvojno podjetje in učečo se organizacijo, zgled so tudi v upravljanju družinskega podjetja in prenosu vodenja na drugo generacijo družinskih članov. Z jasno vizijo razporejajo vlaganja v zaposlene, rast in razvoj. Neprestane izboljšave in razvojne preboje kolektiv 174 sodelavcev dosega sistemsko: s kaizenom, 5S vitkim model za digitalizacijo procesov in inoviranjem. Med drugim so razvili rešitev, ki omogoča, da kamen narežejo na debelino 3-4 mm, kar šteje za visoko zahteven izziv.

Blagovno znamko razvijajo s poslanstvom ljubezni do kamna in z izdelki, ki bodo preživeli podjetje. Do domačega kamna – Hotaveljčana – imajo izstopajoče trajnosten odnos. Tržijo ga kot ekskluziven kamen, po visokih cenah, in s tem dodajajo kamenček v mozaiku vizije vodilnega kamnoseškega podjetja na svetu.

Besedilo: Dnevnik, d.d.

Preberi več na: https://www.koroskenovice.si/novice/zlata-gazela-slovenije-2021-je-podjetje-ekwb/

Mogoče vam bo všeč