Vir: Avaz.ba
EvropaSvetV fokusu

ZDA nameravajo s seznama terorističnih organizacij umakniti upornike jemenskih Hutusov

Ameriška administracija načrtuje umik jemenskih upornikov Huta s seznama terorističnih organizacij, je v prvem telefonskem pogovoru s savdskim kolegom dejal ameriški državni sekretar Anthony Blinken (Antony).

“Ta odločitev nima nič skupnega z našim odnosom do Hutijev in njihovim grozljivim vedenjem, vključno z napadi na civiliste in ugrabitvami ameriških državljanov,” je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta.

Dodal je, da so ZDA zavezane, da bodo Savdski Arabiji pomagale ubraniti svoje ozemlje pred takšnimi napadi, a da so ameriška dejanja vodila izključno humanitarni motivi.

Ta odločitev razveljavlja odločitev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa (Trump), ki je bila sprejeta v zadnjem trenutku, navaja DPA.

Državni oddelek je kongres uradno obvestil o teh načrtih, je za DPA dejal tiskovni predstavnik.

Združeni narodi so to potezo ZDA podprli, pozdravile pa so jo tudi humanitarne organizacije, ki verjamejo, da bo imela ogromne posledice za prebivalce Jemna.

Savdska Arabija vodi vojaško zavezništvo, ki se bori z uporniki Huti, povezanimi z Iranom.

Od leta 2014 v Jemnu med uporniki in vlado poteka krvav boj za oblast. Ta konflikt je Jemen pripeljal na rob lakote in uničil njegov zdravstveni sistem.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa