Prečudovit pogled na knežje mesto Celje
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaTurizemV fokusuzgodovinaŽivljenje

Celje praznuje. Praznujmo vsi skupaj!

Čez pet  dni bo  naše Celje praznovalo 573. rojstni dan. 11. aprila, leta 1451, je namreč Friderik II. Celjski trški naselbini podelil mestne pravice. To pomembno obletnico želimo praznovati z vsemi Celjankami in Celjani in se še posebej pokloniti letošnjim prejemnikom najvišjih priznanj Mestne občine Celje.

Podelitev celjskih grbov

V četrtek, 11. aprila, bomo na večerni osrednji slovesnosti podelili celjske grbe. Letos bo župan Matija Kovač podelil dva zlata celjska grba, štiri srebrne in štiri bronaste celjske grbe ter pet kristalnih celjskih grbov.

Celjski grbi, priznanja MOC za 2024(Foto: MOC)

Zlati celjski grb prejmeta Hedvika Zimšek za 20 let požrtvovalnega prostovoljnega dela na področju paliativne – hospic oskrbe ter prispevek  pri razvoju hospic dejavnosti na lokalnem in državnem nivoju ter Roman Kramer za predano delo pri izvedbi protipoplavnih ukrepov in strokovne prispevke pri več drugih projektih, ki imajo trajen pomen za mesto.

Srebrni celjski grb prejmejo dr. Bruno Dujič za strokovno delo pri razvoju in gradnji prvih večjih lesenih objektov v Celju, Tina Trstenjak za vrhunske tekmovalne dosežke in promocijo celjskega judo športa, Lions klub Celje Mozaik za požrtvovalno humanitarno delovanje in Ljubečanke – Ženski pevski zbor KUD Ljubečna za uspešno delovanje in ohranjanje ljudskega izročila.

Bronaste celjske grbe prejmejo Miran Rauter, za uspešno podjetniško pot in odgovoren odnos do zaposlenih in okolja, Društvo navijačev Florijani, za 30 letno navijaško podporo celjskih rokometašev, Kolektiv gostinskega lokala Špital za prjatle za kreativnost pri izvedbi kulturnih prireditev in Televizija Celje za 30 let uspešnega delovanja.

Kristalne celjske grbe, ki jih podeljujemo za odličnost v celotnem študijskem obdobju, pa prejmejo Klara Drofenik, Urh Ferlež, Filip Filipič, Nejc Gajšek in Polona Majdič.

Na vsakega od nagrajencev je mesto izjemno ponosno, saj vsi bogatijo življenje v našem mestu. Mestni svet Mestne občine Celje je prejemnike letošnjih priznanj potrdil  že na februarski seji Mestnega sveta.

 

Praznujemo skupaj Celjanke in Celjani,  pojdimo vsi v center Celja!

 

Na dan osrednje slovesnosti bodo  in bomo z vsemi Celjankami in Celjani praznovali v starem mestnem jedru, na zvezdi, kjer  se pripravlja brezplačno in slikovito dogajanje ob našem mestnem  prazniku. Za obiskovalce in meščane  bomo tam praznovali skupaj z  Celjskim  mladinskim centrom, Glasbeno šolo Celje, JSKD – OI Celje, Vocal BK Studio in Zavod Celeia Celje. Dogajanje bo zaključeno  z rojstnodnevno torto.

MO Celje(Zajeta slika)

 

Praznovanju se ves april pridružujejo številne organizacije v Mestni občini Celje s svojimi prireditvami in dogodki, ki jih posvečajo prazniku. Tretjega aprila  se je začel 35. Mladinski pevski festival, to soboto bo dogajanje posvečeno svetovnemu dnevu zdravja. Številne prireditve se bodo zvrstile vse do konca aprila.

Vse Celjanke in Celjane ter obiskovalce našega lepega pomladnega osveženega mesta vabljeni, da se nam pridružijo pri praznovanju. Veseli smo, da z nami tudi letos praznujejo otroci in mladi iz celjski vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter nekaterih drugih zavodov. Ustvarili so unikatno galerijo na prostem, ki jo lahko občudujemo na velikih plakatih v mestu.

Dokažimo da imamo rad svoje mesto, da smo del njega  in da smo ponosni Celjanke in Celjani ter da  je Celje kraj,  ki nas osrečuje.

Vse najboljše  najbolj čudovito mesto!

Vane T. Costa

vir: vtc&moc

Mogoče vam bo všeč