Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Zaskrbljeni starši: Otrok se pogovarja samo sam s seboj

Ste opazili, da vaš  otrok govori na glas, ne da bi se pravzaprav nagovoril nikogar, ampak kot da govori samo s sabo? Brez panike, ne gre za nobeno psihološko motnjo in je dejansko pozitivna. 

Znanstveniki so izvedli raziskavo, ki je pokazala, da otroci, ki govorijo sami s seboj, razvijejo določene spretnosti in opravijo teste motorike veliko bolje kot tisti otroci, ki veliko molčijo. 

Rezultati so enako dobri, ne glede na to, ali se otrok spontano pogovarja samo sam s seboj ali ga starš k temu spodbuja.

“Otroci, ko so majhni, se pogosto pogovarjajo s seboj, ko se igrajo, gledajo televizijo in opravljajo svoje druge vsakodnevne dejavnosti. Starši, vzgojitelji in učitelji pogosto mislijo, da je to čudno ali slabo. Vendar takšen “zaseben” pogovor pozitivno vpliva na otrokov razvoj, poleg tega pa omogoča odličen vpogled v otrokov notranji svet” – pravi Adam Winsler (Winsler), profesor psihologije.

Pravi, da je pogovor sam s sabo povsem običajna sestavina otrokovega razvoja v starosti od dveh do petih let. Takoj, ko otroci začnejo »zasebne pogovore«, se izboljša tudi njihova komunikacija z zunanjim svetom.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje