SlovenijatehnologijaV fokusuVeč

Zaščita pred soncem je pomembna – kaj pa zaščita na spletu?

V vročih poletnih dneh otroke večkrat opomnimo, naj svojo kožo zaščitijo pred soncem ter se tako zavarujejo pred opeklinami. Pa jih opozorimo tudi, kako naj se zaščitijo na spletu ter tako naj preprečijo posledice neustrezne in nepremišljene rabe interneta in pametnih naprav? Kajti sončne opekline zbledijo, neprimerne fotografije na spletu pa ostanejo za vedno.

Pozivamo k varni in premišljeni rabi spleta in pametnih naprav

Pred vrati so poletne počitnice. Čas, ki ga otroci celo šolsko leto nestrpno pričakujejo, saj je to priložnost, da se spočijejo in si naberejo moči za nove jesenske izzive. Poletje predstavlja brezskrbno in sproščeno obdobje, brez šolskih in drugih obveznosti. Otroci imajo več časa za druženje s prijatelji, sproščeno poležavanje na plaži ali pohajkovanje po z razgledom bogatih pobočjih.

Ob tej priložnosti slovenske policistke in policisti pozivamo otroke in mladostnike k varni in premišljeni rabi spleta in pametnih naprav. Opekline zaradi sonca bodo čez čas minile, posledice objave neprimernih in intimnih fotografij pa bodo na spletu ostale za vedno.

V nadaljevanju objavljamo nekaj koristnih nasvetov.

 

Soncne opekline minejo neprimerne fotografije ostanejo za vedno

Preventivni nasveti policistov

  • Na spletu ne razkrivajte svoje lokacije. Lahko se zgodi, da vas bo ob prihodu s križarjenja po Sredozemlju pričakalo izropano stanovanje. Vlomilcem ste namreč z objavami in fotografijami na družbenih omrežjih jasno povedali, kje se nahajate in koliko časa vas ne bo.
  • Ne objavljate ali pošiljajte fotografij, na katerih ste pomanjkljivo oblečeni, in fotografij, ki razkrivajo vaše intimne dele. V trenutku, ko se taka fotografija znajde na spletu, nad njo za vedno izgubite nadzor.
  • Na spletu in družbenih omrežjih ne komunicirajte z ljudmi, ki jih v realnem svetu ne poznate. Hitro se lahko zgodi, da njihov namen ni zgolj prijateljstvo, temveč ta, da bi neizkušenega, naivnega in pozornosti željnega otroka izkoristili ali zlorabili za svoje zle namene. Svoj prosti čas raje preživite s svojimi pravimi prijatelji, na katere se lahko zanesete v realnem svetu.
  • Na spletu ne širite sovražnih vsebin. Tako kot se ne spodobi izrekati zmerljivk in žaljivk v realnem svetu, tako ni primerno širiti sovražnih zapisov in objav na spletu. Širjenje sovražnega govora na internetu je prav tako kaznivo, posledice pa so za žrtev zelo hude. Naj vam internet ne da občutka anonimnosti in vsemogočnosti. Ta občutek je lažen, posledice tako za storilca kot žrtev pa so še kako resnične.
  • Tako kot ščitite svojo kožo pred soncem, zaščitite tudi svoja gesla na družbenih omrežjih. Kot radi rečemo, za gesla velja podobno pravilo kot za spodnje perilo: pogosto ga menjujte, ne delite ga z nikomer in ga skrbno čuvajte pred očmi ostalih.

Pogovorite se o pravilih na spletu

O svojih spletnih aktivnostih ter pravilih na spletu se pogovorite s starši ali drugo odraslo osebo. Če se znajdete v težavah, se lahko za vse nasvete obrnete na policiste na telefonski številki 113, z informacijami pa se lahko opremite tudi na spletni strani safe.si. Ogromno preventivnih nasvetov in izobraževalnih vsebin vam je na voljo na spletni strani odklikni.si.

Otroci – in zagotavljanje vaše varnosti na spletu ter v realnem življenju – ste vedno ena izmed prioritet našega dela. Ščiti vas veliko mednarodnih in domačih dokumentov, zaščita otrok pred spletnimi spolnimi zlorabami pa je tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Evropski uniji v letu 2021. To pomeni, da si bomo v tem času še bolj prizadevali za zaščito in identifikacijo žrtev teh kaznivih dejanj ter zoper storilce ustrezno ukrepali v skladu s svojimi pooblastili.

 

vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/109358-zascita-pred-soncem-je-pomembna-kaj-pa-na-spletu

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija