KulturaSlovenijaV fokusu

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitev prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU

Na Trgu republike v Ljubljani se bo v petek, 25. junija 2021, ob 21. uri začela osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitev prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU, na katero so vabljeni vse prebivalke in prebivalci naše domovine.

Tokratna državna proslava bo sestavljena iz dveh delov.

V prvem delu bomo proslavili največja dogodka v zgodovini naroda – razglasitev samostojnosti države in njeno obrambo, kar se bo izrazilo s pesmijo, plesom in recitalom ter čestitkami iz domovine in tujine. Govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pozdravne nagovore pa bodo imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav.

V drugem delu proslave bosta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti bodo nastopili tenorist Aljaž Vesel, Mešani pevski zbor Crescendo z zborovodjo Žigo Kertom, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Slovenski oktet, SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, folklorna skupina Tine Rožanc, Marcos in Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič, Ženski tercet M.J.A.V., Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Tilen Lotrič in Gregor Ravnik.

Na slovesnosti bo kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU premierno predvajana filmska upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.

Scenarist slovesnosti je Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar.

Na proslavi bodo sodelovali tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Slovesnost bo izvedena pod pogoji Nacionalnega inštituta za javno zdravje, za vstop na prizorišče, ki bo z Valvasorjeve ulice in s Slovenske ceste, pa je treba predložiti potrdilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Na mestu blizu vhoda bo mogoče tudi testiranje s hitrimi testi. Zaradi omenjenih okoliščin je nujen prihod na prizorišče do 20.10.

Vsi tisti, ki se proslave ne bodo mogli udeležiti v živo, pa jo bodo lahko spremljali v neposrednem prenosu na I. programu Televizije Slovenije, I. programu Radia Slovenija ali spletnem portalu MMC RTV Slovenija. Prenos se bo začel ob 20.55.

vir: https://www.gov.si/novice/2021-06-23-osrednja-drzavna-proslava-ob-30-obletnici-slovenske-drzavnosti-in-obelezitev-prevzema-predsedovanja-slovenije-svetu-eu/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura