Foto: Kathimerini
Evropakoronavirus

Zaostrovanje zaradi COVD 19: V Grčiji bodo šli po nakupih samo enkrat na dan s pomočjo potrjenega SMS-a

Od ponedeljka naprej bo v Grčiji možno nakupovanje v trgovinah le enkrat na dan, piše časopis  Kathimerini. Potrošniki se morajo predhodno dogovoriti s trgovcem in ta mora pripraviti blago, ki ga bo  kupec želel kupiti  ne da bi vstopil v trgovino oziroma osebni dvig.

Enako mora kupec  poslati kratko sporočilo na številko 13032 za nakup v neživilskih trgovinah. SMS mora vsebovati ime kupca in ta mora prejeti odgovorno sporočilo “premakni se v trgovino”.

Če uporabnik z istega mobilnega telefona drugič pošlje na dan sporočila na številko 13032, prejme naslednje sporočilo: »Premik v trgovino ni mogoč.« Premikanje je dovoljeno le enkrat na dan in čas do nakupovanja  v neživilski  trgovini  traja  največ do 3 ure na dan.

Zelo podoben je režim obiska trgovine ali bencinske črpalke. Na 13033 se pošlje SMS s kodo 2 (z dodanim imenom in naslovom). Nakupovanje v teh poslovalnicah je mogoče prav tako samo enkrat na dan. Obstaja tudi zemljepisna  omejitev – trgovina mora biti znotraj iste občine ali od nje ne sme biti oddaljena več kot 2 km. Enaka  številka se uporablja za obisk frizerja, vendar s kodo 6.

Trenutno v Grčiji delujejo le manjše trgovine. Preučujejo se možnosti odprtja velikih trgovskih centrov od 12. aprila. Če bodo zato izpolnjeni vsi pogoji glede epidemiološkega stanja. 

 Brez spremembe  pri prehajanju  kopenskih meja

Grška vlada je podaljšala sklep o začasni omejitvi kopenskih meja in prepovedi državljanov tretjih držav še dva tedna do 19. aprila 2021.

Odločitev za izvedbo hitrih testov  na mejnem prehodu Evzoni (Bogorodica-mejni prehod z RS  Makedonijo) se ni spremenila tako za voznike tovornjakov kot za tiste, za katere obstaja izjema od prepovedi potovanja v južno sosedo, negativni rezultat  PCR testa pa je predpogoj za vstop v Grčijo.

Nova, zadnja ministrova  odločitev je “o ukrepih za začasno omejitev kopenskih, zračnih in pomorskih povezav države, prepoved vstopa državljanom tretjih držav v državo z izjemo Evropske unije in schengenskega območja”, veljati pa bo začela jutri (ponedeljek)ob 6. uri: 00 ur zjutraj.

Za tuje državljane, za katere ni prepovedi,tukaj je predvsem mišljeno za državljane EU oziroma Shengna, je vstop dovoljen samo prek Bolgarije, tj. skozi mejno kontrolno točko Promahon (Kulata-Stolp).

Kljub vsemu zgoraj opisanemu, grška vlada je sredino prihodnjega meseca, 14. maja, določila kot možen datum začetka turistične sezone, za potovanje v Grčijo pa bo potrebno potrdilo o cepljenju ali negativni test ali potrditev, da imate Covid-19.

Ali je to utemeljen optimizem ali nerealno pričakovanje bomo poročali v zato primernem času.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa