Štart 2. etape Dirke po Sloveniji v Žalcu.
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportTurizem

Žalčani gostili začetek 2. etape Dirke po Sloveniji. Štart ob odlični kulisi ob progi. Zmagovalec etape isti kot včeraj.

Današnja druga etapa Dirke po Slovenji se je začela  ob 11:05. uri v Žalcu, končala se  je nekaj minut čez 15.30 v Ormožu. Trasa ima podoben profil, kot ga je imela včerajšnja uvodna etapa dirke, le da bodo morali kolesarji danes prevoziti 25 kilometrov manj. To pa ne pomeni da je lažja. Vsepovsod so pasti, ki jih dela sama trasa ali pa si jih pridelajo tekmovalci sami. Zanimivo je da je bilo na samem štartu kar nekaj slovenskih ekip. Večji del  sestavljeni iz domačih tekmovalcev ter nekaj tujcev. Adria iz Novega Mesta je celo pripeljala v svoje moštvo Makedonskega  državnega prvaka, ki   sedaj vozi za  njihov klub.  Žalčani so pripravili odlično kuliso na štartu.  Vse ostalo pa je odvisno od pristopa po posameznih ekipah. In ciljev, ki  so jih zadali.

Karavana se je najprej podala na zaprto vožnjo,  ob 11.05 se začelo zares. Na trasi od Žalca do Ormoža kolesarje čakata dva kategorizirana klanca, a sta oba le četrte kategorije in tako bržčas prelahka, da bi naredila večjo selekcijo med specialisti za sprint. Tako obstaja velika verjetnost, da se bodo tudi danes za zmago spopadli sprinterski asi, s tem pa možnost, da Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), zmagovalec uvodne etape slovenske pentlje, ubrani zeleno majico vodilnega na dirki.

dobro delo pomagačev pri Jayco

Nizozemski as Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) je dobil tudi drugo etapo kolesarske dirke po Sloveniji. V ciljnem sprintu mu je spet pomagal slovenski as Luka Mezgec, ki je najboljši pomočnik v šprinith. Zelena majica ostaja v moštvu Jayco AlUla. Taktika premaguje silo in pritisk ki si ga ustvarjaš sam. mnogokrat dokazano in potrjeno. Tudi danes. Najboljši Slovenec na etapi je bil Tilen Finkšt (Adria Mobil) na 11. mestu.

Ozračje pred pričetkom druge etape v Žalcu

Dobrih 163 kilometrov dolga etapa med Žalcem in Ormožem se je razvijala po pričakovanjih, z dolgotrajnih pobegom v katerem so bili znova aktivni slovenski kolesarji, ter nadziranjem dirke s strani najmočnejših ekip v zaključku. Po prvem prihodu v Ormož so kolesarji zavili proti Jeruzalemu, vzpon četrte kategorije pa se je izkazal za premalo zahtevnega, da bi resno vplival na končni rezultat. Ekipa BORA – hansgrohe je sicer narekovala izreden tempo, vendar skupine ni razbila in tako je bilo vse pripravljeno za skupinski šprint. Tega je že drugi dan dobil prvi šprinter ekipe Jayco AlUla, Luka Mezgec pa je znova pripravil teren za zmago Nizozemca. Drugi je bil Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team), tretji pa Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), drugi s prve etape.

Zmagovalec Dylan Groenewegen iz Team Jayco Alula proslavlja zmago v drugi etapi Žalec-Ormož(163,1 km), Foto: Vid Ponikvar / Sportida

Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) je po novi zmagi povedal: »Na zadnjem klancu je BORA vlekla na polno, kar je otežilo vse skupaj. Vendar smo preživeli in smo prišli skupaj do Ormoža. Tam je prišlo do manjšega nesporazuma med Luko Mezgecem in mano, vendar me je znova odlično pripeljal do zaključka, tokrat sva imela tudi pomoč Poestlbergerja. Ko je Luka zavil desno sem izgubil nekaj hitrosti, vendar je bila tudi to dobra priprava pred Dirko po Franciji. Res so me lepo pripeljali do končnega šprinta in znova smo zmagali – po zaslugi celotne ekipe, bilo je res impresivno.

Danes smo imeli nekaj pomoči Bahraina, zato je bilo bolje za nas, prav tako smo imeli dodatnega kolesarja v zaključku. Lukas naj je pripeljal v dober položaj, Luka pa je pripravil nov zaključek za šolske učbenike.«

Luka Mezgec je ob tem znova pokazal zakaj ga kličejo profesor in bo ob takšni formi zagotovo izredno pomemben člen tudi na francoski pentlji.

Luka Mezgec

Dylan je ubranil zeleno in rdečo majico, v konkurenci mladih kolesarjev je belo obdržal Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma). Majica najboljšega hribolazca pa ima novega lastnika, jutri jo bo nosil Giovanni Aleotti (BORA – hansgrohe).

S tretjo etapo se bo zahtevnost še dvignila, na dobrih 173 kilometrov dirkanja med Grosupljem in Postojno nas čakata dva kategorizirana klanca in cela vrsta malih vzponov.

Vane T. Costa

Vir: VTC&TourofSlovenia

 

 

Mogoče vam bo všeč