Vladimir Putin in Sergej Šojgu iz časov ko sta si bila blizu(foto splet)
Evropavojna območja

Začelo se je:”Šojgu priklopljen na aparate: Ruski obrambni minister bi po “nenadnem” srčnem napadu lahko ostal invalid

Po podatkih ukrajinskih in zahodnih virov je ruski obrambni minister Sergej Šojgu (66) na intenzivni negi po hudem srčnem napadu. Mediji so citirali rusko-izraelskega poslovneža Leonida Nevzlina, ki je dejal, da je ruski obrambni minister Sergej Šojgu »utrpel » hud srčni infarkt, zaradi česar bi lahko bil in ostal  ruski obrambni minister “invaliden”.  Seveda v koliko preživi, kar v danih okoliščinah ni samo po sebi umevno.

 

Šojgu, ki je bil desetletje Putinova desna roka in vodja ruske vojske, je  bil poveljnik v prvih tednih ukrajinske vojne, a je pred kratkim izginil z rednih sestankov v Kremlju. Konec marca so se pojavili sumi o napetostih med Putinom in Šojgujem zaradi počasnega napredovanja invazije, ameriške obveščevalne službe pa so domnevale, da sta se sprla, ko je Putin izvedel za obseg ruskih izgub v Ukrajini.

66-letni Šojgu naj bi bil zdaj na intenzivni negi, potem ko je doživel hud srčni infarkt, ki se po besedah ​​Nevzlina “ni mogel zgoditi iz naravnih razlogov”.

 

Šojguja so nazadnje videli v sredo na videokonferenci s Putinom in drugimi ministri za razvoj Arktike, a ni spregovoril, saj so domnevali, da Kremelj uporablja vnaprej posnete posnetke Šojguja po njegovem umiku iz javnih nastopov pred nekaj tedni.

Nevzlin, nekdanji medijski mogotec in glavni naftni direktor, je bil eden od več ruskih poslovnežev, ki so bili prisiljeni pobegniti, ko so bili leta 2003 tarča Kremlja, potem ko se je Putin odločil prevzeti naftno družbo Yukos. Leta 2008 je bil v odsotnosti obsojen na dosmrtno zaporno kazen, prejšnji mesec pa je sporočil, da se odpoveduje svojemu ruskemu potnemu listu.

 

Novice iz njegovih virov v Moskvi  pravijo: Šojgu je izpadel iz igre, lahko bi postal invalid, če bi preživel. Nenadoma je dobil hud srčni infarkt, je na intenzivni negi, priključen je na aparate. “Obstajajo različni vzroki za srčni napad,” je dejal Nevzlin po navedbah ukrajinskih medijev.

Pripravil in prevedel: Vane T. Costa

Foto: splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa