Janez Janša na protestu za Slovenijo in resnico
Dogodki in prireditveKulturaPolitikaSlovenijaV fokusu

»Za Slovenijo in resnico«-zoper izničevanja osamosvojitve in restavracije komunizma. Ne bo jim uspelo! Ena je Slovenija in ena je osamosvojitev«.

Včeraj popoldne, na Trgu Republike v Ljubljani,  v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, je potekal protest za Slovenijo in resnico ter zoper razvrednotenja samih temeljev naše državnosti, njene osamosvojitve in vsega kar je povezano s tem.  V sami ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitvi, oziroma nezmožnosti začeti delovati z polnimi obrati, se skriva bistveno več, tako in toliko da se s s tem negira nastajanje slovenske države. Prej je ni bilo. Brez temeljev države, same samostojnosti države in njene suverenosti ki jo lahko izvaja na celotnem ozemlju, ni moglo biti govora o lastni državi. Tega prej ni bilo, le od 25 junija 1991 lahko govorimo in povemo po resnici o tem da je Slovenija samostojna, neodvisna in   suverena država, kjer je narod postal nacija, ki ima nacionalno državo.

Na včerajšnjem shodu so državljani odločno izrazili svoje nestrinjanje z rušenjem temeljev slovenske enotnosti in državnosti. Povedali smo to da rušenja teh temeljev ne bo, ne bo jim uspelo.

Protestirali smo proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev. Protestirali smo proti ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki tako ustanovo zasluži kot temeljno točko krepitve naše državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti. Zato je bil tudi protest, da se pokaže in dokaže, da se to ne sme in se ne bo zgodilo. Kdor si je to degradacijo zastavil si bo »polomil« zobe.

Združenje VSO  je pozdravilo včerajšnjo interpelacijo, ki jo je sprožila stranka SDS, kot tudi priporočila Nove Slovenije vladi, namenjene krepitvi vrednot slovenske osamosvojitve.  Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, je nestrokovna je protidržavna in degradacija v več pogledih.

Srčni domoljubi in domoljubke v prvih vrstah(Suad, Ana, Irena)

S včerajšnjim protestom zoper rušenje temeljev slovenske osamosvojitve in vrednote na katerih  temelji njen nastanek in obstoj se začenja nekaj za  kar lahko rečemo vrnitev slovenske pomladi ali druga slovenska  pomlad. Pot ki bo prinesla in mora prinesti popolni reset in očiščenje od balasta, ki se je prikradel, ostal od prej. Neizogibno in nujno potrebno za obstoj države, ki smo si jo zaželeli in želeli imeti po letu 1991.

Na protestu so bili prisotni tudi tvorci in utemeljitelji države Slovenije. Med njimi je bil Lojze Peterle predsednik Združenja VSO in predsednik osamosvojitvene vlade.  Med drugim je dejal, »ali smo  si lahko v času osamosvajanja predstavljali, da bo slovenska vlada  nekoč ukinjala Muzej slovenske osamosvojitve, hkrati pa se udeleževala manifestacij na Čebinah, kjer je bila ustanovljena Komunistična partija Slovenije. Peterle je nato spregovoril o tem, da je prehod v demokracijo prinesel Sloveniji tudi dejstvo, da smo lahko demokratično odločali o svojih političnih povezavah, kot je denimo pridružitev Evropski uniji in zvezi NATO.  Obenem  je prisotnim zastavil retorično vprašanje, kdaj je bil slovenski narod vprašan o pridružitvi Jugoslaviji in njenemu nedemokratičnemu sistemu. Ne,  to so v njihovem imenu naredili »revolucionarji«. Osamosvojitev ni podaljšek te zgodbe, ki jo pripovedujejo morišča. “Osamosvojitev pomeni prelom s totalitarnim redom.«  In restavracijo  nečesa in od nekoga, ki je bil pripadnik KPS kot »teroristična«  organizacija.

Lojze Peterle, predsednik Združenja VSO

Da se osamosvojitev želi minimizirati na vse možne načine, kaže na ignorantski odnos do nje v šolskem in izobraževalnim sistemom. O tem sta spregovorila predstavnika mladih. »Osamosvojitev je in mora biti tudi stvar nas mladih ter  da se tisočletni sen ne sanja za eno generacijo. Hvala, da ste nam, mladi generaciji, dali tako bogato popotnico za življenje,” je dejala Katja Berk Bevc in podmladka NSi.

Katja Berk Bevc, podmladek NSi

Dominik Štrakl IO SDM: «Če danes povprečnega osnovnošolca vprašaš, ali zna našteti kakšen pomemben datum v času druge svetovne vojne, bo  na to takoj znal odgovoriti. Če ga vprašaš o času slovenske osamosvojitve, pa žal ne bo znal našteti niti enega. Vidimo, da z razvojem našega izobraževalnega sistema nekaj ni bilo v redu, saj so ga večino časa gradili tisti, ki sedaj uničujejo vse, kar je prinesla slovenska osamosvojitev.”  Sama osamosvojitev se pušča za konec šolskega leta, kot nebodigatreba na nekaj straneh pa še to površno in ne  preveč reprezentativno.  Korekcija je nujna. In zdaj.

Janez Janša: “Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je simbolno dejanje. Danes smo na začetku nove slovenske pomladi”.

Obrambni minister v času osamosvojitve, predsednik stranke SDS in nekdanji predsednik  vlade Janeza Janše. “26. junija, leta 1991, se je na tem trgu zgodilo nekaj, kar presega vse nas. Zgodilo se je nekaj, kar je preseglo vse, kar je slovenski narod v svoji dolgi zgodovini dosegel. Na tem trgu je zaplapolala zastava samostojne slovenske države, ki je simbolizirala nek zaključek procesa, ki je trajal od leta 1987 in v katerem smo Slovenci iz naroda doživeli v nacijo, ki zasluži biti gospodar na svoji zemlji,” je svoj govor začel Janša.

Slovenska zgodovina je  polna dosežkov in junaštva, kot tudi gorja in trpljenja, “ampak noben od teh dogodkov se ni izšel v zaključno dejanje nastanka samostojne slovenske države”. Kot je pojasnil, je v tistem času nastalo vrednotno središče naroda, nekaj, kar Slovencev ne deli in v čemer se lahko vsi prepoznamo. Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve ni nič drugega kot simbolno spuščanje nove slovenske zastave in dviganje nazaj tiste stare,” je povedal Janša.  Proces, ki je pripeljal do današnjega stanja,  se je začel domala takoj po osamosvojitvi, ko so se do oblasti dokopali tisti, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija. Ni slučajno, da je predlog za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve dala ministrica za kulturo, ki je šla pred nekaj dnevi nazaj na Čebine. Na Čebinah je nastala teroristična organizacija. Da to počne ministrica za kulturo, ki ima radiator kot pripomoček za  spodbujanje »spolne« fantazije ki  v uradni vlogi gre častiti  tovrstne  relikte krvave komunistične revolucije, je degradacija in razkroj vsega doseženega.  To je potrebno ustaviti z vsemu regularnimi inštrumenti.

Janez Janša: Kadar upravljalci države narod vodijo v nasprotju z vrednotami na osnovi katerih je narod nastal, država zaide v krizo.  Danes je Slovenija v krizi vrednot, ki generira vse ostale krize. Ni hujše krize kot ta. Ampak danes smo na začetku nove slovenske pomladi.

Vrnitev v prihodnost!

Marko Balažic  predsednik SLS  meni, da se danes na “vsakem koraku kaže, da svoje države nismo vzeli dovolj resno” in da danes še vedno “tavamo v puščavi”.

“Tisto, kar je bistveno bolj nevarno, je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki na simbolni in na realni ravni pomeni rušenje vrednost osamosvojitve. Te vrednote so vtkane v ustavno identiteto,” je citiral Dežman in dodal, da “tukaj branimo ustavo”.

Karel Smolle avstrijski Korošec

Odmeven so bile besede zamejskega Slovenca, Korošca Karla Smolleta, ki je v času osamosvajanja bil član avstrijskega parlamenta, ki je v mnogočem zastopal in zagovarjal interese Slovenije  v borbi za osamosvojitev in njeno mednarodno   priznanje.

Za dodaten dvig domoljubnega naboja so poskrbeli Marcos Fink, argentinski  Slovenec in operni pevec, trio M.J.A.V.,  pesnik in igralec ter domoljub Tone Kuntner in pevec iz narodno zabavnega ansambla Gašperji.

S včerajšnjim protestom smo šele na začetku poti prebujanja in obujanja pomladi v ljudeh samih in v slovenski družbi. Nič sklonjenih glav, le pokončno naprej po shojenih poteh do  sadov osamosvojitvenih procesov izpred 32 let.  Le da bodo  sadeži in dosežki slajši in boljši. Del tega vala pomladnega vetra smo prinesli tudi  iz Celja  Laškega, domoljubi in članice ter člani OO VSO Celje in Laško.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč