Udeleženci na novinarski konferenci o varilstvu
Dogodki in prireditveEvropaGospodarstvoSlovenijaV fokusu

O varilstvu in odgovorih na izzive danes, jutri…

Ni lahko v tem poklicu. Tisti  ki ga imajo  in tisti ki mislijo da obvladajo.  Varilec in priučeni varilec to je velika razlika. Eno so prizadevanja drugo je delovanje v napačno smer na razvrednotenju.  Razlika je med podjetji  in malimi ali mikro  podjetji.

Drugi dan Mednarodnega industrijskega sejma je na Celjskem sejmu  bil posvečen  varilni tehniki in slovenskim varilcem. Letošnje leto se jim bodo prvič pridružili tudi varilci iz držav nekdanje Jugoslavije. Potekalo je tako mednarodno kot državno tekmovanje varilcev. Procesu MAG in TIG so letos dodali tudi tekmovanje v REO. Tokrat sta prijavljeni tudi dve varilki. Na ta dan so potekala tudi strokovna predavanja aktualnih tematik področja varjenja.

 

Problematiki varjenja in pomanjkanja kadrov so posebno pozornost namenili na novinarski konferenci, kjer so sodelovali:

Mateja Gerenčer, izvršna sekretarka SKEI Slovenije, Dušan Legat, sekretar regijske organizacije SKEI Štajerska, Mirko Hirci, sekretar regijske organizacije SKEI Celje in dr. Tomaž Vuherer,  iz Fakultete za strojništvo Maribor, Univerze v  Mariboru.

Udeleženci na novinarski konferenci o varilstvu

Kot je poudarila Mateja Gerečnik, so poklic varilca popolnoma razvrednotili, saj je njegova osnovna plača okoli 800 evrov, a k sreči večina podjetij plačuje svoje varilce bolje, saj gre za izrazito deficitarni poklic in veliko podjetij uvaža svojo delovno silo iz Filipinov, Indije in različnih indonezijskih držav, naši varilci pa odhajajo na delo v Avstrijo in Nemčijo. S 1. majem bomo končno dobili Pravilnik o poklicnih boleznih, na katerega so tudi varilci čakali kar 30 let.

So pa podjetja kjer imajo izredno dobre pogoje, odlične plače, in kot je rekel eden znanih podjetnikov na področju varilstva, da na varjenju delajo inženirji. Velikokrat  si posamezna podjetja  »kradejo« kadre.

Dr. Vuherer je izpostavil, da bi v tem trenutku samo na mariborskem območju potrebovali okoli 500 varilcev, in da trenutno izobraženega kadra na področju varilstva ni. Rešitev je torej precej sistemska, predvsem v izobraževalni sferi, kjer morajo pomanjkanju kadrov slediti tudi v šolskem sistemu. Zaenkrat od sistemskosti je   sistemski »nered«.

Poklic ima perspektivo le reda ni.  Ko bo ta prepad zmanjšan ali premagan bodo na tem področju cvetele rože, zaenkrat so, žal, bolj bodeče neže.

Tokrat je bilo na tekmovanju prijavljenih 49 varilcev iz 4-ih držav. Najbolj je izstopala varilka Andreja Mihelin, ki je slavila v kar treh kategorijah.

Ohrabrujoče.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč