Pogled na Romanski palacij, dela Celjskega Starega gradu, ki bo podvržen sanaciji
KulturaLokalnoSlovenijaTurizemzgodovina

Vse se da: «Na Starem gradu Celje poleg koncertov kmalu tudi sanacijska dela«

Potekalo bo sočasno, prenova Romanskega palacija in Poletje v Celju. Upajmo da oboje uspešno.

Na Starem gradu Celje se bo kmalu nadaljevala sanacija Romanskega palacija. Zavod Celeia Celje in Mestna občina Celje sta bila namreč uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo. Ob tem se na gradu nadaljujejo dogodki v okviru Poletja v Celju. Ta teden bo že drugi Grajski večer z glasbo in vinom, konec tedna pa prvič v Celju koncert orkestra Etno Histeria. Lepo je če se da. In zmore.

 

Po uspešni prijavi na javni razpis Ministrstva za kulturo za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine in kulturnih projektov sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v letih 2023 in 2024, je Zavod Celeia Celje objavil javno naročilo za izbiro izvajalca del. »V sklopu sanacije bo letos in naslednje leto na Starem gradu Celje pod nadzorom celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine potekala sanacija kamnitih fasadnih zidov na območju Romanskega palacija. Dela so nujna zaradi sanacije obstoječega stanja in propadanja kamnite strukture,« je o nadaljevanju obnove kompleksa Starega gradu Celje povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da se bodo dela začela po izbiri izvajalca, finančna sredstva pa bosta prispevala Mestna občina Celje v višini 53% in Ministrstvo za kulturo RS v višini 47% celotne vrednosti predvidenih sanacijskih del. Namen javnega razpisa Ministrstva za kulturo RS, na katerem so bili Celjani uspešni, je ohranjanje kulturne dediščine. Kulturni spomeniki so namreč ključni materialni dokazi navzočnosti in vsestranske ustvarjalnosti naših prednikov na ozemlju Republike Slovenije in so temelj narodne identitete.

Pogled skoti okno Romanskega palacija na knežje mesto Celje

Na Starem gradu Celju se sicer tudi v drugi polovici julija nadaljujejo dogodki Poletja v Celju. V okviru drugega grajskega večera z glasbo in vinom bo jutri (op. 18. 7.) koncert zasedbe Kvatropirci z gostjo Alyo. Za vinsko spremljavo bodo poskrbeli v Vina Glavač. V avgustu bosta sledila še dva tovrstna torkova večera. 8. avgusta bodo nastopili New Swing Quartet, 15. avgusta pa Rudi Bučar.

Zanimivi dogodki v okviru Poletja v Celje

Se pa na največjem srednjeveškem gradu v Sloveniji konec tedna, poleg programa Živa zgodovina, obeta še poseben glasbeni dogodek. Orkester Etno Histeria, ki letos združuje 70 glasbenikov iz 21 držav, bo 22. julija na koncertu na Starem gradu postregel z mešanico skladb s celega sveta, ki jih z avtorskim pristopom dodatno začinijo udeleženci. Ti se sicer zbirajo že dvajset let. V petih dneh druženja se po posluhu naučijo in nato še zaranžirajo približno uro in pol dolg glasbeni program. Slednji večinoma temelji na lokalnih ljudskih vižah in napevih posameznika ali skupine (npr. bolgarska kopanitsa, švedski scottish, slovenska pesem …), ki jih udeleženci v izjemno kratkem času pretvorijo, harmonizirajo ter ustvarijo kompleksne aranžmaje. Ob nakupu vstopnice za koncert, ki se bo začel ob 20. uri, bo vstop na grad prost po 18. uri. Tako si lahko obiskovalci pred koncertom ogledajo tudi samo grajsko poslopje in stalne postavitve.

 

V Zavodu Celeia Celje v poletnih mesecih skrbijo tudi za najmlajše. V Centru sodobnih umetnosti bodo letos  poletne ustvarjalne delavnice potekale od 17. julija do sredine avgusta. V okviru teh lahko otroci med 6. in 13. letom svoje poletne počitniške dni kreativno preživijo v družbi mentoric umetnic. Prvi teden bo z njimi Nea Likar. Cena tedenske delavnice (5 dni po 3 ure na dan) je 15,00 evrov.

 

Resume

Dogodki so namenjeni vsem, od blizu in daleč. Celje kot mesto se trudi premikati meje.  Meje ko ni več mej. Ali je vedno dovolj žara, energije, celo osebne zavzetosti in naravnanost v pravo smer , na to ni enoznačnega odgovora. Prav pa je če, in ko se ponuja kot destinacija, da ni navezava ali dodatek k nečemu ampak delati je treba na samostojni destinaciji  h kateri se bodo morda drugi vključevali. Rad bo to videl. Dočakal.  Kot marsikdo izmed nas, ki nam Celje kaj pomeni.

Vane T. Costa

Vir: zcc@vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura