slika: SIOL
Evropa

Vsa hrvaška obala vendarle ni oranžna

V Istri in na Kvarnerju opozarjajo, da so žrtev neustreznega poročanja, ki celo hrvaško jadransko obalo obravnava kot celoto, zaradi česar so ob nekaterih žariščih v Zadarski županiji tudi oni kljub bistveno boljši epidemiološki situaciji neupravičeno pristali na oranžnem seznamu.

Istarska županija 3, Primorsko-goranska županija 45, Ličko-senjska županija 24, Zadarska županija 198, Šibensko-kninska županija 91, Splitsko-dalmatinska županija 38, Dubrovniško-neretvanska županija 79 – to so današnje vrednosti 14-dnevne pojavnosti bolezni covid-19 v hrvaških obmorskih županijah po podatkih Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo. Za primerjavo, vrednost za Slovenijo je 35,6.

A ko vse te hrvaške obmorske županije postavimo kot celoto, kot to Hrvaška poroča Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki postavlja referenčne zemljevide za Evropsko unijo, postane vsa hrvaška jadranska obala oranžna, tako Istra, kjer so novo oboleli redkost, kot zelena Kvarner in srednja Dalmacija na eni strani in zelo rdeča Zadarska županija na drugi strani.

V Istri, a tudi na Kvarnerju so nezadovoljni, ker menijo, da so tako neupravičeno oškodovani – od barve zemljevida ECDC je namreč v veliki meri odvisno, kako se bo nadaljevala hrvaška turistična sezona, ki je odločilnega pomena za hrvaško gospodarstvo.

Uradni hrvaški viri namreč z zadovoljstvom ugotavljajo, da so trenutne številke turizma na ravni treh četrtin iz enakega obdobja zadnjega predkoronskega leta, a se vsi, ki na Hrvaškem živijo od turizma, bojijo lanskega scenarija, ko je slabšanje epidemioloških razmer skoraj čez noč ukinilo nadaljevanje lanske turistične sezone.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa