naravaSlovenijaŽivljenje

Vrba žalujka in tisoče drobnih drhtečih listov v vetru

Vrbe so listnate rastline, ki največkrat rastejo v obliki grma, pogosto pa jih najdemo tudi v obliki dreves. Nekatere zrastejo tudi do 30 m v višino, medtem ko so zlasti arktične in alpske vrste nizke rasti. Vrbe so dvodomne rastline, z ženskimi cvetovi na eni in moškimi cvetovi na drugi rastlini. Razen v času polnega cvetenja, je težko razlikovati med moškim in ženskim drevesom. Najlažje jih razlikujemo takrat, ko na posameznih cvetovih v socvetju oziroma mačici postanejo vidni prašniki pri moški ali pestiči pri ženski rastlini. Moške mačice se takrat odenejo z izstopajočimi prašniki zlato rumene barve, ženske s pestiči pa ostanejo zelene. Najprej se pojavijo cvetovi v obliki mačic, pozneje še listi. Listi so večinoma podolgovati, lahko pa tudi okrogle oblike in običajno z nazobčanimi robovi. Lubje vrbe je sivo, na vejah gladko, v spodnjem delu debla pri starejših rastlinah razpokano. Vrbe so večinoma žužkocvetke, njihovi opraševalci so čebele in to je njihova prva spomladanska paša.

Ena najbolj poznanih je vrba – žalujka

Vrba žalujka je svoje ime dobila po lepih visečih vejah, ki med zibanjem in trepetanjem v vetru dajejo vtis, da drevo joče.  Prav zaradi tisočerih prefinjenih listkov ki kot solze drhtijo v vetru marsikoga s svojo nežno eleganco očarajo.

Novi zeleni vršički listov na njenih vejicah poženejo že tako zgodaj, da je nekakšna znanilka pomladi. Vrba žalujka ali Salix babylonica je sicer očarljiv in lep dodatek za vaš vrt, vendar pa morate poznati njene lastnosti in potrebe, preden se odločite zanjo. Preberite si nekaj podatkov o njej, da vidite, če je vaš vrt primeren zanjo.

Vrbe žalujke potrebujejo prostor – veliko prostora

Večina vrb žalujk je precej velikih, tako v širino kot višino, kar velja tudi za njihov koreninski sistem. Prav koreninski sistem vrbe žalujke je močna sila, ki jo morate že vnaprej upoštevati. Če je na voljo dovolj vlage, je vrba dokaj samozadostna – a če udari suša, korenin ne bo nič ustavilo, da bi našle drug vir vlage. Zlezejo lahko tudi pod občutljive temelje vašega doma. Vrbo žalujko morate torej zasaditi na takšno mesto, kjer ne bo motečih preprek za njene veje in korenine, kar velja tako za podzemno kot nadzemno električno ali komunalno napeljavo, sosednje rastline, na katere bi vplivala njena invazivnost, ali pa druge strukture, ki bi z vrbinim koreninskim sistemom tekmovale za prostor.

Za rast ne potrebujejo posebnih pogojev

Vrbe žalujke se dobro počutijo v različnih pogojih: v kislih ali alkalnih tleh, bogati ali pusti zemlji, razmočeni ali suhi. Vendar pa ljubijo vlago. Če jih boste posadili v bližino vira vode oziroma vlage, boste imeli manj težav z invazivnimi koreninami, ki se bodo naravno usmerile v tisto smer. Vrbe lahko na leto zrastejo tudi do tri metre, po navadi pa se ustavijo pri približno 15 metrih tako v višino kot širino. Dobro uspevajo tako na polni kot na delni sončni svetlobi, medtem ko jim senca ni preveč všeč.

Za vrbe žalujke morate skrbeti

Ker tako navdušeno rastejo, lahko njihove veje hitro začnejo tekmovati ena z drugo za prostor in zračni tok, kar pa poveča tveganje za poškodbe, ki jih povzročijo škodljivci in bolezni. Redno spomladansko obrezovanje bo vaši vrbi pomagalo, da ostane zdrava in lepo uspeva skozi vso svojo življenjsko dobo. Med obrezovanjem lahko poskrbite tudi za potaknjence in jih podarite prijateljem.

Uporabnost vrbe je različna. Lubje vrbe se uporablja v zdravilne namene. V preteklosti so za hrano uporabljali mlade kuhane poganjke, posušeno in zmleto notranjo stran lubja so dodajali moki za peko kruha, kot nadomestek za pravi čaj so uporabljali liste. Pomembna je tudi tehnična uporabnost vrbe. Les vrbe je primeren za obdelavo. Mlade šibe vrbe se uporabljajo v pletarstvu. Vrba je hitrorastoča rastlina, zato je primerna za vzgojo v zunaj gozdnih nasadih za pridobivanje biomase ali kot surovino v papirni industriji. Zaradi močnega koreninskega sistema so uporabne za utrjevanje brežin.

V Sloveniji je gospodarski pomen vrbe, v primerjavi z drugimi drevesnimi vrstami, majhen. Eden od razlogov je tudi ta, da je pravih rastišč, ki bi ji idealno ustrezala, zelo malo. Že v sosednji Hrvaški in v Vojvodini je veliko bolj cenjena, saj so območja ob reki Savi in Donavi večinoma zasajena z vrbo. Gospodarsko najpomembnejša vrba na tem območju je bela vrba, iz katere so žlahtnitelji vzgojili celo vrsto klonov, ki se uporabljajo za zasajanje različnih nasadov.

Pomembnost in uporaba vrbe žalujke

Naravni aspirin

Že v antiki in kasneje v srednjem veku je skorja veljala za zelo učinkovito zdravilo proti vročini in revmatičnih obolenjih. Danes pa iz vrbovega lubja sintetično izdelujejo acetilirano salicilno kislino, ki jo poznamo kot aspirin. Vse vrste vrbe vsebujejo učinkovino salicin (7-10 %) in morda bi bilo celo bolje, če bi uporabljali več naravnih pripravkov iz vrbovega lubja, saj bi se tako izognili številnim nezaželenim stranskih učinkom sintetičnih zdravil.

Vrbe so pomembne tudi za opraševalce

Lubje z 4-5 cm debelih vej nabiramo spomladi, ko rastline ponovno poženejo sokove po lubju. Lubje nato dobro posušimo in hranimo v zaprtih temnih posodah. Lubje je trpkega okusa. Eno čajno žlico zdrobljenega vrbovega lubja za eno do dve uri namočimo v mlačno vodo, ki jo nato segrejemo, da zavre. Na dan popijemo po dve skodelici čaja po požirkih. Stranskih učinkov v omenjenih količinah ni, saj je količina salicilatov nizka. Bolniki, ki so alergični na aspirin, pa naj se vrbovemu lubju izognejo.

 

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:narava