Herson je Ukrajina(foto: unian(Evgenij kravs)
Evropavojna območja

Vojna območja: Ukrajince so pozvali, naj ne verjamejo izjavam Ruske federacije o umiku iz Hersona. Novica o umiku rusov brez boja je zavajajoča.

Urad predsednika  je sporočil,  da Ukrajina osvobaja ozemlja na podlagi obveščevalnih podatkov in ne orkestriranih televizijskih izjav.

Iz urada predsednika so prav tako  sporočili, da Ukrajina ne vidi znakov, da Rusija zapušča Herson brez boja. Svetovalec vodje predsedniške administracije Mihail Podoljak je na Twitterju zapisal, da pomemben del ruske skupine ostaja v mestu. Poleg tega  Rusi  v regijo vozijo še  dodatne vojake rezerviste. Podoljak je dodal, da Ukrajina verjame v svoje obveščevalne podatke, ne pa v orkestrirane izjave.

“Dejanja govorijo več kot besede. Ukrajina ne vidi znakov, da Rusija zapušča Herson brez boja. Pomemben del ruske skupine ostaja v mestu, v regijo se vozijo dodatne rezerve. Ukrajina osvobaja ozemlja na podlagi obveščevalnih podatkov, in ne orkestriranih televizijskih izjav,« je zapisal.

Vodja regionalne vojaške uprave Herson Jaroslav Januševič je prebivalce regije pozval, naj ne razkrivajo informacij o dejanjih oboroženih sil Ukrajine.

“Apeliram na prebivalce Hersonske regije in vse, ki imajo kakršne koli informacije o dogodkih na južni fronti – upoštevajte informacijski molk. To je zelo pomembno za našo skupno zmago. Ne padite prezgodaj v evforijo: ne glede na vse kaj  Rusi pravijo, zaupajte samo  našim uradnim virom informacij,« je poudaril Januševič.

Protiofenziva oboroženih sil Ukrajine v regiji Herson

Od začetka poletja so napovedovali, da Rusija zaradi slabe logistike ne bo mogla dolgo zadržati Hersona in celotnega desnega brega regije. Oborožene sile Ukrajine so streljale na mostove čez Dneper in okupatorjem niso dovolile pripeljati streliva za podporo desnoobrežni skupini.

  1. novembra je postalo znano, da je ruska vojska razstrelila 5 mostov v regiji Herson. In si s tem kupila čas. Sergej Hlan je dejal, da je “fronta Rusov razpadla.” Prav tako je po poročanju medijev v nesreči umrl tako imenovani “namestnik vodje” okupacijske uprave  v regiji  Herson,  Kirill Stremousov.

Kasneje je novi poveljnik ruskih okupacijskih sil v Ukrajini Sergej Surovikin (tudi značajsko surov) sporočil, da njegova vojska zapušča desni breg regije Herson.

 

Današnje sporočilo o umiku ruskih okupacijskih sil ima dvojni pomen. Prvi da Rusi enostavno ne bodo zmogli logistike, ki jih več stane kot učinkuje. Sočasno pa ne priznavajo poraza do te stopnje ki bi jih dokončno osramotil pred domačo javnostjo. Morebitna obnova povezave z levim vzhodnim delom Hersona in reke Dneper.  Drugi, mnogo važnejši pomen, je ta da Ukrajinci so doma in na domačem terenu lažje uspejo popraviti in vzpostaviti porušeno logistiko in pridejo na levi breg Dnepra. Vse potrebno za obnovo imajo doma ali nedaleč vstran. Rusi pa so  v tem »invalidni«. Ukrajinci pri tem, kot je rekel  Podoljak, ne smejo  pasti v nesorazmerno euforijo.  Odšel bo tisti ki je prišel slabim namenom in vzeti s  silo drugim, kar se vedno konča pravično, z odhodom in porazom agresorja.

 

Prevedel in pripravil: Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Foto: unian-Evgenij Kravs

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa