Mihail Podoljak, svetovalec v uradu predsednika Ukrajine, Volodymerja Zelenskega
EvropaSlovenijaV fokusuvojna območja

Vojna območja: “Rusija je že mrtva, le da tega še ni povsem dojela!”

Svetovalec vodje predsedniškega urada Mihail Podoljak je prepričan, da je Rusija že umrla, vendar  Kremelj tega do konca še ni dojel. “Včasih, ko je človek mrtev, tega še ne ve. Toda umrl je. Enako je z Rusijo – že je mrtva, a tega še ne razume popolnoma. Nimajo možnosti, niso nihče, nihče jih ne potrebuje, «je povedal Podolyak v svoji izjavi kot odgovor na Putinovo izjavo in nastop v ruski javnosti, da je stanje duha v ruskih enotah na »zavidljivi« ravni, tudi po ukrajinskem obstreljevanju  ruske regije in mesta Belgorod.

 

Podoljak je odgovarjal  na vprašanja novinarjev o tem ali se mu zdi zamuda zahodnih partnerjev pri zagotavljanju določene pomoči Ukrajini veliko razočaranje. Po njegovem je “zamujanje” značilnost sodobnega političnega, demokratičnega procesa, ki vključuje “nešteto komisij” – natančno preučevanje vseh dokumentov, dejavnikov, ki vplivajo na dodelitev sredstev. A kot poudarja Podoljak, je »počasna demokracija« vseeno boljša, saj onemogoča  možnost sprejemanja usodnih odločitev, ki so lastne avtoritarizmu. Kot primer je navedel Rusko federacijo. In seveda absolutizem Vladimirja Putina.

“Začetek vojne v Ukrajini je usodna odločitev nepismenega podanika in avtokrata  po imenu Putin, ki bo pripeljala do korekcije posameznih delov  ruske zgodovine,” dodaja Podoljak.

 

Dejavniki, ki jih je bilo treba pregledati po razpadu ZSSR, bodo revidirani. Grobo rečeno, »popravljen« bo ugled Rusije, ponovno  bo pretehtana  zgodovinska teža Rusije. Vpliv Rusije, njeno sodelovanje v mednarodnih institucijah, gospodarska udeležba v sodobnem svetu. Vpliv ruskega »izdelka« se bo »popravil«, torej kako bo moral izgledati tako imenovani ruski svet oziroma vsi tisti,  ki gravitirajo k Rusiji. Cena ki jo bodo plačali za to veliko zgodovinsko ničlo bo zelo visoka.

Osnovna težava je v tem, da leta 1991, po razpadu ZSSR, voditelji zahodnih držav »niso pritisnili na Rusijo« z obsodbo zločinov komunističnega režima. Če bi se to zgodilo, bi svet zdaj poznal drugačno Rusijo. Od tam naprej pa je jasno in razvidno kakšna je škoda »Črne stotnije« (skupina sledilcev ob vsakokratnem avtokratu).

Potem ko se je Zahod izkazal za mehkega in tolerantnega so neizpeljanega očiščenja, se je sovraštvo do Zahoda samo povečalo. Sedanja vojna ni  vojna samo proti Ukrajini, morda je še  proti komu drugemu, vendar ni dvoma, da bo Rusija  poskusila napasti  še druge države in s tem preizkušala trdnost globalnega svetovnega reda. Zato mora biti odgovor Rusiji vsebinski, vojaški in na koncu koncev  poraz le vojaški in sistematičen.

Kremelj oziroma Rusija kot takšna nima nobene možnosti obstoja.  Rusija je  v agoniji le da  tega še niso dojeli in razumeli do konca. »Zato si med kugo lahko privoščijo pojedino«, slikovito ponazarja Mihail Podoljak.

 

Ravnanje režima v Rusiji,  ki trenutno še naprej grozi Ukrajini,  je nerealno. Svetovalec je spomnil, kako je agresor takoj po obsežni invaziji na Ukrajino izjavil, da naj bi uničil ukrajinsko letalstvo ter zavzel Odeso in Kijev. Vendar so se okupatorji pozneje morali umakniti.

Še posebej je indikativno to, da Rusi nimajo prijateljev, le partnerjev,  ki jim ob vseh blokadah in sankcijah hočejo  prodati vso tehniko(beri staro vojaško šaro) ter jim na takšen način vlivati lažna upanja, da so preskrbljeni z nečem s čemer lahko nadaljujejo vojno do »zmage«. Tipičen primer so Severni Korejci, ki so jim prodali slabo strelivo in še česa. Do skorajšnjega konca bodo gradili na lažnem upanju in vedenju, da  zmorejo. Svet bo zagotovo dočakal  in se pripravil na to bodočo  rusko »preteklost«

 

Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa