foto-ukrajinske združene sile(granatiran vrtec od separatistov)
EvropaPolitika

Vojna med »nasprotujočimi« si dezinformacijami na višku: » Kijev in proruski uporniki z medsebojnimi obtožbami glede stopnjevanja spopadov«

Zadnja poročila o stopnjevanju napetosti na vzhodu Ukrajine še dodatno krepijo strah pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino, potem ko so ZDA nedavno Moskvo obtožile, da naj bi Rusi ustvarili pretvezo za posredovanje.

Ukrajinska vojska in separatisti, ki jih podpira Rusija, s katerimi se že osem let borijo v vzhodnem Donbasu, sta drugo stran obtožila, da je v četrtek odprla ogenj v nasprotju s sporazumi o premirju, ki so bili v najboljšem primeru prepretresljivi, odkar so bili podpisani pred sedmimi leti. .

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda)

ZDA in partnerji v Natu zavračajo  trditve Moskve o začetnem umiku sil vzdolž ukrajinske severne, vzhodne in južne meje, in  se zdi, da vojska predsednika Vladimirja Putina v resnici povečuje število vojakov, ne pa jih zmanjšuje.

Amerika in njeni zavezniki že tedne opozarjajo, da bi Rusija lahko poskušala uprizoriti incident z “lažno zastavo”, vključno z lažnim napadom ukrajinskih sil na upornike v Donbasu, da bi jih uporabila kot pretvezo za invazijo na Ukrajino. V četrtek je ob trditvah o obstreljevanju z obeh strani sekretar Nata Jens Stoltenberg dejal, da je zavezništvo “zaskrbljeno”, da Rusija poskuša narediti prav to.

Ni  jasno, ali je bilo obstreljevanje dejansko incident z lažno zastavo, zaradi katerega so zaskrbljene ZDA, ali le bolj od spopadov na nizki ravni, ki so že leta pestili Donbas. Uradnik pa je dejal, da je bil to “morda najbolj nevaren trenutek za mir in varnost od konca hladne vojne”. Po mojem jo to ohranjanje napetosti na nižji ravni. Pa vendar to je slabo kontrolirano in se hitro razvije v velik incident in »požar« velikih razsežnosti.

“Že nekaj časa smo govorili, da bi lahko Rusi naredili nekaj takega, da bi upravičili vojaški konflikt,” je v četrtek dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin v Bruslju na srečanju Nata in dodal, da bodo zavezniki “gledali to zelo striktno.”

Rusko podprti separatisti, ki nadzorujejo dve odcepljeni okrožji v regiji Donbas, Lugansk in Doneck, so v četrtek zatrdili, da so ukrajinske sile odprle ogenj na številne vasi na njihovem ozemlju, vendar še vedno preverjajo morebitne žrtve. Uradniki iz samooklicanih “Ljudskih republik” Luganska in Donecka so sporočili, da ukrajinske varnostne sile “še naprej flagrantno kršijo režim premirja s težkim orožjem”.

Z druge strani Ukrajinska vojska je  že zanikala kakršen koli napad na ozemlje upornikov in dejala, da so separatisti obstreljevali vasi, ki jih drži vlada, vključno z minometom, ki je zadel vrtec, vendar ni povzročil žrtev.

Ruska duma je v torek pozvala predsednika Vladimirja Putina, naj prizna neodvisnost ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk. Peskov takrat sicer ni povedal, ali bo Kremelj to potezo ruskih poslancev podprl.

Konflikt na vzhodu Ukrajine med vladnimi silami in proruskimi uporniki traja od leta 2014. V njem je umrlo več kot 13.000 ljudi.

Počasi je trenutek, da se  to zaključi z umiritvijo razmer. Separatisti nikoli ne bodo  integralni del »matere Rusije«,  v Ukrajini so bili vedno integrirani in tam doma. Kmalu se bo vzhodnim Slovanom pojavilo  sonce  upanja v boljši jutri in ne samo sončni mrk jutrišnjega dne. Je že čas. Da vsaj ena generacija preživi v miru in ustvarjanju.

Vir: cbs news@afp&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa