EvropaljudjeSlovenijaZunanja politika

Vodja ukrajinske obveščevalne službe: Rusija si prizadeva ustvariti Severno in Južno Korejo v Ukrajini. Tudi s pomočjo »referendumov«.

Rusija poskuša Ukrajino razdeliti na dva dela, da bi ustvarila regijo pod nadzorom Moskve, potem ko ji ni uspelo okupirati celotne države, je dejal Kirill Budanov, vodja ukrajinske obveščevalne službe. V Ukrajini poskušajo ustvariti Severno in Južno Korejo, je dejal Budanov.

Dodal je, da bo Ukrajina kmalu začela gverilske operacije na ozemlju, ki ga je okupirala Rusija. Ruska vojska je v petek sporočila, da se bo od zdaj naprej osredotočila na “osvoboditev” vzhodne Ukrajine, saj je izpolnila začetne cilje “vojaške operacije” v Ukrajini.

Bojne zmogljivost in učinkovitost  ruske vojske na  ukrajinskih tleh  so se znatno zmanjšale, kar “nam” omogoča, da se  moramo osredotočati  predvsem na glavni cilj: osvoboditev Donbasa, je v petek povedal namestnik načelnika generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj. Indirektno priznanje da se Rusi vračajo na »prvotni« cilj, destabilizirati Ukrajino in ji na koncu »odškrniti« še en del državnega ozemlja, pod pretvezo zaščite rusko govorečih in »razmišljajočih« ukrajinskih državljanov, ki bi se naj imeli za Ruse.

Povedal je, da je 93 odstotkov regije Lugansk in 54 odstotkov regije Doneck pod ruskim nadzorom.

Morebitni referendum  o priključitvi Ruski federaciji ničen.

Da je nekaj na tem pove tudi današnja izjava »voditelja«  samooklicane ljudske republike Lugansk Leonid Pašečnik, ki bi naj  dejal, da bodo v tej regiji morda izvedli referendum o priključitvi k Rusiji, ter da čuti , da se bo to zgodilo, poroča o tem AFP.

Odziv ukrajinskega zunanjega ministrstva je, da takšno glasovanje v Lugansku ne bo priznano. “Lažni referendumi v okupiranih delih Ukrajine so neveljavni, je zapisal tiskovni predstavnik ministrstva Oleg Nikolenko. V Rusiji so sicer medtem v političnih krogih že razpravljali o prednostih in slabostih referenduma, poroča nemška tiskovna agencija DPA. To se je že zgodilo v primeru priključitve referenduma  na Krimu.

Kot se po navadi zgodi, te domačine, Ukrajinske državljane »napumpajo« o krivicah ki se jim godijo, da bo »mati«  Rusija  obljubljena dežela vseh Rusov poskrbela za njih,  se odločijo in vrnejo v preteklost, ki jim ponudi bedo nestabilnost,  zanemarjenost od te iste »matere«. Čez čas jih ta mati, ki vmes postane mačeha, jih  prepusti času in pozabi in nesreči  kateri so si pridelali in  botrovali sami.

Kot se da sklepati iz zgoraj navedenih situacij, to je delo dolgotrajnih priprav in indoktrinacije dela ukrajinskih državljanov za čisto in povsem jasne ruske hegemonistične namere.  Ukrajinci in vsi naklonjeni lastni domovini ne bodo  nikomur ničesar  prepustili.  Vojna bo slej ko prej končana. Poleg razrite, zbombardirane in uničene infrastrukture bo prinesla uničene odnose med ljudmi, ki bodo želeli,  morali in na koncu nujno  živeti, če ne skupaj vsaj eni z drugimi. Jez, bolj prepad bo še dolgo prisoten.  Porušeno medsebojno zaupanje pa bo dolgo med njimi. Med tistimi, ki so najmanj krivi za to.

Vane T. Costa

Viri: dpa&unian&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa