Vir: AP
EvropaSlovenijaSvetV fokusuVečZdravjeŽivljenje

Voditelji EU se strinjajo, da je treba uvesti elektronska potrdila o cepljenju !!

Voditelji držav in vlad držav EU so bili enotni v mnenju, da je v prihodnosti treba uvesti elektronska potrdila o cepljenju. To je v danes (četrtek) na novinarski konferenci po prvem dnevu virtualnega vrha EU izjavila nemška kanclerka Angela Merkel v Berlinu po zaključku  prvega dne vrha EU.

»Pomembna točka  v pogajanjih  je bila uvedba digitalnega  potrdila o  cepljenju. Vsi t tam prisotni so bili  enotni v mnenju, da  je neizogibno potrebno kaj takega, je v nadaljevanju sporočila nemška predsednica Vlade

Po njenih besedah ​​se je že začelo delo glede tehnične rešitve te problematike, zdaj je pomembno, da to  izpeljemo in združimo in poenotimo,  povežemo  nacionalne sisteme za zbiranja  zajemanje  informacij. Evropska komisija potrebuje približno tri mesece, da ustvari ustrezne tehnične pogoje, da sistem tehnično in vsebinsko začne delovati. 

Če smo realni optimisti obstaja upanje, da bo to  pripravljeno do poletja. Samo vprašanje uvedbe elektronske listine  ja  ali ne ni sporno,  vprašanje  nekaterih udeležencev  virtualnega vrha zakaj ni na dnevnem redu  vprašanje  uvedba le  tega,  so navedli, da ta uvedba spričevala ni na dnevnem redu zaradi majhnega števila do  sedaj  cepljenih, vendar  zaradi realnosti potrebe po tem spričevalu, se moramo na to pripraviti. 

Merklova je spomnila, da so že v Nemčiji že odločili, da bodo razvili takšno nacionalno potrdilo o cepljenju. Dalj časa trajajoča negotovost v zvezi  s tem prinaša  še  več  dodatnih nedorečenih področij delovanja, kar bi vsekakor vplivalo na družbeno klimo, pa ne samo v Nemčiji ampak tudi drugod. To pa kot urejene družbe si ne moremo dovoliti.

Z eno besedo digitalne potovalne listine o cepljenju   ali tako imenovani »Covid pasport« bo realnost tako ali drugače.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa