Vir: gov.si
koronavirusSlovenijaZdravje

Vlade Republike Slovenije: Preberite si nekaj osnovnih informacij, ki na kratko pojasnjujejo potek cepljenja proti covid-19 v Sloveniji!!

Približujemo se dnevu, ko bodo v Slovenijo prispeli prvi odmerki cepiva proti covid-19 in bomo pričeli s cepljenjem. 

Pandemija covid-19 je zelo prizadela življenja in zadravje ljudi širom sveta. Cepljenje proti covid-19 bo pripomoglo, da bomo zopet v polni meri zagnali vsa področja življenja. Ključno je, da zaščitimo svoje ter tudi zdravje svoje družine, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev.

Slovenija sledi pri cepljenju proti covidu-19 trem ciljem: 

Zmanjšati umrljivost zaradi covid-19, zmanjšati število hospitalizacij, zaščiti prebivalcev, ki so najbolj izpostavljeni okužbam.

  1. Kdaj se bo cepljenje začelo: S cepljenjem proti covid-19 bomo začeli takoj, ko bo prvi proizvajalec cepiva dobil dovoljenje za promet v EU pri Evropski agenciji za zdravila. Odmerki cepiva bodo prihajali postopoma, prve pričakujemo konec decembra 2020 oziroma v začetku januarja 2021. Pričakujemo, da bo zadostna količina cepiva za doseg precepljenosti dobavljena v prvi polovici leta 2021.
  2. Ali bodo cepiva varna: Dovoljenje za promet v EU bodo dobila samo cepiva, ki bodo varna in učinkovita.
  3. Kje se bo možno cepiti: v 1. fazi cepljenja, ki se bo izvajalo s pomočjo cepilnih centrov in mobilnih cepilnih enot. V 2. fazi cepljenja, ko bo na voljo večja količina cepiva, se bo število cepilnih centrov povečalo. V 3. fazi cepljenja, ko bodo na voljo vsa cepiva, bodo cepitelji tudi izbrani zdravniki.
  4. Katere skupine bodo najprej cepljene: Glede na količino prvih odmerkov cepiv, bomo k cepljenju povabili zaposlene v zdravstvu, zaposlene v DSO in drugih SVZ in njihove oskrbovance, ranljive prebivalce zaradi starosti in kroničnih bolezni, zaposlene v kritičnih infrastrukturah (delavci v šolstvu, policaji, gasilci in drugi za delovanje družbe pomembnih javnih službah). Ob prihodu novih odmerkov cepiva se cepljenje postopoma razširi na vse prebivalce.
  5. Ali bo cepljenje brezplačno: Cepljenje bo brezplačno za vse državljane, ne glede na to, ali so zavarovani. Sredstva za nakup cepiva in stroške za izvedbo cepljenja so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije.
  6. Spletna podpora cepljenju: Spletna aplikacija bo namenjena: Informiranju, na voljo bodo odgovori na vprašanja v zvezi s cepljenjem, izražanju interesa za cepljenje, prejemanju informacij o terminih in lokacija cepljenja.
  7. Precepljenost populacije: Za varen zagon gospodarstva in nemoteno delovanje vrtcev, šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe je treba doseči 60% precepljenost prebivalcev Evropske unije.

Povzeto po: Gov.si

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč