Vir: Nova24.tv
GospodarstvoPolitika

Vlada obljublja pomoč podjetjem še naprej

Brdo pri Kranju, 8. januarja – S podaljševanjem koronske krize v januar se podjetja soočajo z vedno večjimi težavami in gospodarski minister Zdravko Počivalšek obljublja, da jim bo država še naprej stala ob strani. “Gospodarstvu bomo pomagali, da bo preživelo še naprej in se začelo obnavljati, takoj ko bo to možno,” je dejal danes na Brdu pri Kranju.

Vir: Gov.si

Počivalšek je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju skupaj s predsednikoma SDS in NSi, Janezom Janšo in Matejem Toninom, predstavil prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov.

“Vse veljavne omejitve vsaj do 18. januarja ostajajo v veljavi za celo državo,” je povedal Janša. Potem pa bo vlada glede na število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in povprečnega števila novih okužb v zadnjih sedmih dneh odločala o sproščanju ukrepov, lahko tudi v posameznih statističnih regijah.

Počivalšek je poudaril, da je cilj ministrstva v najkrajšem možnem času odpraviti omejitvene ukrepe in sprostiti izvajanje dejavnosti v vseh panogah. “Šele ko bomo omogočili nemoteno in normalno poslovanje vseh gospodarskih subjektov, bomo z izidom lahko zadovoljni,” je dodal.

Spomnil je, da smo v Sloveniji doslej sprejeli več milijard evrov vredne ukrepe, s katerimi se je pomagalo ohraniti podjetja in delovna mesta. “To nam je prvi cilj pri soočanju s krizo na gospodarskem področju,” je dejal in dodal, da na ministrstvu prisluhnejo vsem prejetim pobudam in klicem na pomoč ter poskušajo najti odgovore in rešitve.

O danes prenovljenem načrtu sproščanja ukrepov je dejal, da želijo z njim doseči večjo predvidljivost zapiranja in odpiranja dejavnosti. “Ko se doseže kriterij za prehod v naslednjo epidemiološko fazo, bomo sprejeli ukrepe, ki bodo začeli veljati že naslednji dan,” je povedal. Vlada bo o izpolnjevanju kriterijev za sproščanje odločala ob sredah.

Kot ključni problem gospodarstva ob podaljševanju veljave omejitvenih ukrepov, predvsem majhnih in srednje velikih podjetij, je Počivalšek izpostavil likvidnost. To težavo je naslovil že sedmi protikoronski zakon, ki je v veljavi od 31. decembra, med drugim z ugodnimi posojili prek Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalno razvojnega sklada in SID banke.

“A ker smo podaljšali zaprtje nekaterih panog, bomo morali ta problem nasloviti z novimi ukrepi,” je nadaljeval. Zagotovil je, da bo država gospodarstvu še naprej pomagala na način, da bo preživelo še naprej bo lahko okrevalo takoj, ko bo to možno.

Janša je ob tem vse delodajalce pozval, naj, če je le mogoče, organizirajo delo od doma. “Od nikogar ne zahtevamo, da dela od doma,” je dodal Počivalšek. A sam verjame, da je v vsakem podjetju mogoče del dejavnosti organizirati na tak način.

Avtor: L.S.

STA.si

Mogoče vam bo všeč