Konec epidemioloških omejitev v gospodarstvu(foto UKOM)
GospodarstvokoronavirusSlovenijaZdravje

Vlada izdala Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Tudi o tem na kaj še moramo paziti

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki določa ukrepe, ki so še potrebni za obvladovanje te bolezni.

Kaj se opušča?

Pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju bodo povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Sprostitve ukrepov začnejo veljati v ponedeljek, 21. februarja 2022.

V trgovinski, turistični ali drugih storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve dovoljenega števila ljudi, načina priprave, prevzema, strežbe ali uživanja hrane in pijače, delovnega časa ipd.  Prav tako se po novem sprošča delovanje diskotek in nočnih klubov.

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 upošteva spremenjeno epidemiološko situacijo, zlasti zadovoljive oziroma visoke ravni imunosti prebivalstva (cepljeni proti COVID-19 in preboleli COVID-19).

Poznanih je dovolj podatkov o patogenezi povzročitelja, primer je različica B.1.1.529 (omikron), opazne spremembe so se zgodile v razmerju števila potrjenih primerov in hudih potekov nalezljive bolezni COVID-19 v primerjavi s predhodnim stanjem, pomembno pa je padla tudi zasedenost navadnih bolnišničnih postelj in intenzivnih postelj po doseženem vrhu okužb.

Moramo paziti še naprej!

Odlok določa ukrepe, ki so še potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, in sicer:

Vseeno moramo paziti, velja pa da ostaja PCT v kritičnih dejavnostih.

  • higienski ukrepi: razkuževanje, varnostna razdalja;
  • uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,
  • uporaba zaščitne maske v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah pa se ukinja,
  • izpolnjevanje pogoja PCT v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;
  • od ponedeljka, 21. februarja, se ukinja brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva,
  • določi se prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok začne veljati 21. februarja 2022.

Ena stvar je pri vsem tem, da niti za trenutek ne smemo odmisliti da je vse to mimo in da virusa ni in da se mu lahko »nastavljamo«.  Opuščeno je tam kjer sedaj več  ni »pogojev« za množične okužbe. Prisotnost ali zavedanje da je to »tu nekje« bo ostalo še lep čas. Ne spreglejte in ne pozabite!

Vir:MZ&mgrt&VTC

Foto:UKOM

Mogoče vam bo všeč