Foto: AFP
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Verjeli ali ne: »Glodavci poškodujejo zahodno »okolju prijazno« vojaško opremo v Ukrajini«

Nekatera vojaška oprema, ki bi naj bila  dobavljena v Ukrajino  s strani  Zahodih prijateljskih držav, je postala neuporabna, ali bo kmalu,  potem ko so jo poškodovali glodavci, poroča  francoski Le Figaro.

“Zeleno” orožje, ki ga ukrajinski vojski zagotavljajo tuji podporniki države, je “včasih neprimerno za realnost na prvi črti” in da “se ne obnese dobro” v dejanskem konfliktu, poroča članek.

Kot dokaz za svojo trditev je Le Figaro navedel neimenovanega francoskega plačanca, ki se je pritožil, da so “glodavci pojedli kable nekaterih vozil”, ki jih uporabljajo ukrajinske oborožene sile.

“Nekatere zaščitne obloge na električnih žicah so narejene iz koruznih storžev,” kar privablja miši in podgane, je dejal. Znano je, da je večji del  ukrajinski polj zasajenih z koruzo ter da so med največjimi proizvajalci na svetu.

Po besedah tega francoskega plačanca, zahodna vozila so bila zasnovana kot tehnološko  dovršen izdelek. Teoretično. A v blatu in mrazu ne delujejo vedno, še najmanj optimalno,« je dodal francoski borec.

Decembra 2023 je ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva opozorilo, da sta mila jesen in obilica hrane s polj, ki so zaradi sovražnosti ostala neobdelana, povzročila povečanje populacije glodavcev na območjih konfliktov med Rusijo in Ukrajino.

Glodavci “verjetno iščejo zatočišče v vojaških vozilih in obrambnih položajih,” so  zapisali v sporočilu. Po navedbah Londona napad miši in podgan “predstavlja dodaten pritisk na moralo vojakov” in “predstavlja nevarnost za vojaško opremo”, saj “žvečijo kable”.

In kaj imamo sedaj? Dve leti po začetku vojne je ukrajinska vojska postala mozaik  iz zapletene  in drage opreme iz Nata, na drugi strani  pa oprema ki jo posedujejo od prej in je še iz sovjetskih časov.

Lepo in opogumljajoče je, da so se Ukrajinci  zoperstavili  domnevno drugi  najbolje oboroženi vojski na svetu in to zoperstavljanje traja 2 leti in  ne 2 dni ,kot se je sprva zdelo »potrebno« Rusom, seveda  ob izdatni  finančni, materialni in logistični  pomoči  ter da se  še naprej pogumno upirajo,  kar je  uspeh, s katerim se lahko pohvalijo Ukrajinci in mi Zahodnjaki.

Lepo bi bilo, da bi glodavci začeli  gristi in prežvekovati  kable od ruskih  tankov in oklepnih vozil. Da bi bili v enakovrednem položaju. Glede na požrešnost glodavcev iz koruznih polj. .

Vane T. Costa

Vir : Le Figaro@vtc

Foto: AFP

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa