Vir: gov.si
koronavirusLokalnoPolitikaSlovenijaZdravje

Velika zainteresiranost županov za organizacijo hitrega testiranja (video)

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je predstavila proces izvajanja cepljenja in nov sistem izvajanja hitrega testiranja v državi.

V uvodu je vladni govorec Jelko Kacin najprej predstavil epidemiološke podatke, po katerih je bilo v nedeljo opravljenih skupaj 2671 PCR in hitrih testiranj. Potrjenih je bilo 744 testov. Pozitivnih je bilo 31,1 odstotka PCR in 17,5 odstotka hitrih testov. Skupno je delež znašal 27,9 odstotka.

Včeraj so bili v bolnišnice sprejeti 103, dan pred tem pa 114 pacientov. Odpuščenih je bilo v soboto 38 oseb, skupaj čez vikend 67. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1209 covid bolnikov, kar je 36 več kot dan pred tem. 194 bolnikov potrebuje intenzivno nego, štirje več kot v soboto. Umrlo je 35 bolnikov, 30 v bolnišnicah, 5 v domovih.

V nedeljo je bilo na novo pozitivnih v domovih za starejše 59 stanovalcev in 8 zaposlenih, v soboto pa  11 novo pozitivnih stanovalcev in isto število med zaposlenimi.

Danes je prispelo 16.575 odmerkov cepiva, ki bo v tem tednu namenjeno zaposlenim v zdravstvenih ustanovah je poudarila Magajne. V naslednjem tednu pa bo nova pošiljka že namenjena starejšim, ki ne živijo v domovih, po prioritetni lestvici od najstarejših proti mlajšim.

Zainteresiranost lokalne skupnosti za organizacijo hitrega testiranja je veliko, zato se od danes naprej izvaja v številnih občinah.

Bodo pa se na ministrstvu za uporabo hitrega testiranja odločali tudi pri odločanju o sproščanju nekaterih ukrepov, ki bi jih zato lahko odpravljali hitreje.

Na ministrstvu podatkov o negativnih stranskih učinkih pri osebah, ki so bile cepljene, nimajo. Šesti odmerek je strokovna odločitev zdravstvenega delavca, ki izvaja cepljenje.

Slovenski regulatorni organ ne bo spreminjal določila o predvidenem možnem številu uporabe odmerkov iz viale, zato je priporočilo svetovalne skupine za cepljenje edino, ki ga izvajalci lahko upoštevajo pri izvajanju cepljenja.

V dveh najslabših regijah se območne enote NIJZ trudijo s promocijskimi aktivnostmi, da bi prebivalci v teh dveh regijah čim bolj uporabljali preventivne ukrepe in se med drugim odločali tudi za uporabo hitrega testiranja.

Gov.si

Mogoče vam bo všeč