Vir: Avaz.ba
EvropaV fokusu

Velika Britanija zaradi napetosti med Moskvo in Kijevom v Črno morje pošilja vojne ladje

Britanske vojne ladje se bodo maja odpravile v Črno morje zaradi napetosti med Ukrajino in Rusijo, poroča The Sunday Times.

Po poročanju Reutersa in Tanjuga je namen ladij pokazati solidarnost z Ukrajino, ki je zaveznica Velike Britanije in Nata.

Rušilec, imenovan “Type 45”, oborožen s protiletalskimi raketami, in fregata “Type 43” za boj proti podmornicam bo zapustil del flote, ki je nameščena v Sredozemlju, in skozi Bospor prešel v Črno morje.

V podporo britanskim ladjam v Črnem morju bodo tudi del lovskih letal F-35B in lovskih helikopterjev Merlin na letalu HMS Queen Elizabeth.

Napetosti med Moskvo in Kijevom so se povečale po kopičenju ruskih vojakov blizu meje z Ukrajino in konfliktu na vzhodu te države med ukrajinsko vojsko in proruskimi silami, dodaja Reuters.

Tiskovni predstavnik ministrstva je za The Sunday Times dejal, da vlada Združenega kraljestva tesno sodeluje z Ukrajino, da bi spremljala razmere, in še naprej poziva Rusijo, naj zmanjša napetost v regiji.

“Združeno kraljestvo in naši mednarodni zavezniki so odločni glede podpore ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti,” je dejal tiskovni predstavnik.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa