SlovenijaTurizem

V Zeleni shemi slovenskega turizma tudi hotel Pok Brezovica pri Ljubljani

Hotel Pok, ki se nahaja na Brezovici v bližini Ljubljane, je postal nosilec znaka Slovenia Green Accommodation, njihova restavracija Kevder pa je pridobila znak Slovenia Green Cuisine.

V Zeleni shemi slovenskega turizma tudi hotel Pok

Hotel Pok je bil temeljito prenovljen v letu 2020. Ob prenovi je bila pomembna skrb za varovanje okolja: celoten hotel je opremljen z LED razsvetljavo, goste izobražujejo o učinkoviti rabi in o pomembnost pitja vode in jih spodbujajo k ločevanju odpadkov z mini ločevalnimi otoki v vseh predprostorih sob in skupnih hotelskih prostorih. Zmanjšujejo količino odpadkov (na primer z uporabo hotelske kozmetike v dispenzerjih namesto v individualnih embalažah). V vsaki hotelski sobi je na voljo steklenica naravne pitne vode, prav tako pitje vode iz pipe spodbujajo na vsakem koraku. Vzpodbujajo goste k varčevanju električne energije s posebnimi “iskricami” v vseh sobah. Posebno skrb namenjajo socialnemu stebru trajnostnega razvoja: v največji mogoči meri zaposlujejo ljudi iz lokalnega okolja, razvoj produktov in zgodb temelji na lokalnem okolju, tradiciji in zgodovini. Pri obnovi in opremi objektov so v največji možni meri uporabljali načelo recikliranja: uporaba 250 let starih desk  za oblogo marsikatere stene, stara masivna vrata so predelali v hrbtišče postelje, leseni stoli so prebrušeni, tonirani z naravnimi olji in pretapecirani z novim dekorativnim blagom. Pri talnih oblogah je v veliki meri upoštevano načelo naravnih oziroma okolju prijaznih materialov. Pri izvedbi sodelujejo z lokalnimi ponudniki. Vhodne portale v spomeniško zaščitene objekte posesti krasi podpeški kamen, ki je prava redkost na lokalnem področju.

Pri oblikovanju gastronomske ponudbe veliko pozornost namenjajo nabavni verigi in se v veliki meri držijo načela lokalnega. Skrbno izbirajo dobavitelje surovin in živil, ki so usmerjeni v zeleno in ekološko pridelavo. Poskušajo se držati načela iz vrta in njive direktno na mizo. Zelenjavo in zelišča v precejšnji meri pridelajo na lastnem vrtu, ostalo prihaja iz najbližjih okoliških vrtov.

Skrbijo ne le za negovanje preteklosti, temveč tudi za prihodnost, zato so recikliranje in ponovna uporaba že leta med njihovimi smernicami poslovanja. V vseh procesih delovanja sledijo trajnostnim in zero-waste načelom bivanja. Zavezani so ekološkemu v vseh pogledih – od surovin in potrošnih materialov do čistil in higienske opreme.

Hotel Pok je znak Slovenia Green pridobil na podlagi certifikata Zeleni ključ, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja.

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/15942-v-zeleni-shemi-slovenskega-turizma-tudi-hotel-pok?utm_campaign=sI-apr21-pr-tta-16&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-apr21-pr-tta-16#

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija