OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

V torek 24.8.2021 se pričnejo paraolimpijske igre v Tokyju

Paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide, v zadnjih desetletjih že po tradiciji spremljajo olimpijske. Boji na istih prizoriščih povezujejo športnike invalide in neinvalide, letos pa si bodo vsi delili tudi posebnosti in omejitve, ki jih narekujejo čas pandemije in povečane previdnosti.

Slovensko ekipo tokrat sestavlja sedem športnikov v šestih panogah. Zaradi omejitev pri kvotah in strogih norm je številčno majhna, je pa nekakšna mešanica izkušenih večkratnih udeležencev teh tekmovanj ter novincev, ki doslej še niso izkusili paraolimpijskih tekmovanj.

Večina se je na igre uvrstila prek kvalifikacij ali z doseženimi normami, nekateri pa tudi s posebnimi vabili prirediteljev. Na igrah bodo nastopili strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, namiznoteniški igralec Luka Trtnik ter lokostrelec Dejan Fabčič.

 

Paralimpijske igre v Tokiu, ki se bodo z slovesnostjo odprtja začele v torek, bodo potekale še pod strožjimi ukrepi za zajezitev pandemije covida-19, so sporočili japonski organizatorji. Tako bodo povečali število testiranj in še bolj omejili gibanje, kot je bilo prvotno načrtovano.

Tako kot olimpijske so bile tudi paralimpijske igre zaradi pandemije prestavljene za leto dni in bodo prav tako potekale pred praznimi tribunami. Z OI povezanimi primeri novega koronavuirusa so našteli 547 pozitivnih primerov od 1. julija, ko so začeli z merjenji. OI so sicer potekale od 23. julija do 8. avgusta. Dva dni pred začetkom paralimpijskih iger pa so imeli z njimi povezanih 131 pozitivnih primerov, celotna Japonska pa se sooča z okrog 25.000 dnevnimi primeri. Izvršni direktor organizacijskega odbora Tokio 2020 Toshiro Muto pa je dejal, da bodo ob že sprejetih ukrepih, kot so obvezno nošenje mask, dnevno testiranje in zelo omejeno gibanja, med paralimpijskimi igrami uvedli dodatne oziroma nekatere zaostrili. Doslej so se japonski člani spremljevalnega osebja reprezentanc in organizatorjev, ki so v paralimpijski vasi, testirali na štiri dni, odslej se bodo morali dnevno. Prav tako so se lahko člani ekip lahko po 14 dnevih karantene vozili tudi z javnim prometom in prosto gibali, kar bo odpravljeno.

Slovenskim športnikom želimo veliko športnih uspehov in tudi sreče.

Več informacija na https://www.zsis.si/rezultati/paraolimpijske-igre/

vir: olympic.si

 

Mogoče vam bo všeč