Podelitev Veronikine nagrade- foto: Rok Deželak
Kultura

V Celju včeraj podelili Veronikino nagrado. Prvič v organizaciji Hiše kulture

V Narodnem domu v Celju je bila včeraj podelitev Veronikine nagrade. Mestna občina Celje je Veronikino nagrado podelila Tini Kozin za zbirko Nebo pod vodo, Zlatnik poezije je za življenjski opus prejel pesnik Milan Jesih, malo Veroniko pa mlada pesnica Nina Bohnec za pesem Med najinimi dotiki.

foto: Rok Deželak

Komisija ki  je podelila Veronikino nagrado je bila sestavljena  iz naslednjih članov:  dr. Alen Albin Širca, predsednik, Bina Štampe Žmavc, pesnica in Lara Paukovič, pisateljica in publicistka,  je za nominirance izbrala še Aljo Adam z zbirko Privlačnosti, Esada Babačića z zbirko Včasih, Ano Pepelnik z zbirko Treš in Muanisa Sinanovića z zbirko Krhke karavane.

foto: Rok Deželak

Tina Kozin je pesnica, komparativistka, urednica in radijska ustvarjalka. Je urednica knjižne zbirke Stopinje pri Literarno-umetniškem društvu Literatura in urednica rubrike Proza pri istoimenski reviji. Leta 2007 je prejela Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika, prejela je tudi Študentsko Prešernovo nagrado.

foto :Rok Deželak

Milan Jesih,  pesnik, dramatik in prevajalec, je Zlatnik poezije prejel za življenjski pesniški opus, za ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Kot prevajalec je prevedel več kot 40 pomembnih del svetovne književnosti.

 

Člani komisije za Malo Veroniko dr. Zoran Pevec, predsednik, pesnik, literarni teoretik, Aleš Jelenko, pesnik, prozaist in esejist in Tonja Jelen, pesnica, recenzentka in profesorica slovenščine) so med avtorji 29 pesmi – letos je bila med njimi tudi pesem iz Evropske šole Luksemburg II – nominirali  še Ano Velenik,  Gimnazija Ilirska Bistrica, Aljo Pušič, II. gimnazija Maribor, Kajo Magovac, Gimnazija Kranj in Evo Šubiciz iz Gimnazije Novo mesto.

Zmagovalka male Veronike 2021 je pesem Nine Bohnec,  Med najinimi dotiki, ki je nastala pod mentorstvom Bože Ivanušič Trajbič na Gimnaziji Murska Sobota.

 

Letos je Mestna občina Celje podelila 25. Veronikino nagrado, prvič je prireditev potekala v organizaciji Hiše kulture, ki je natečaj prevzela od podjetja Fit media. Slavnostni govornik je bil prokurist Fit medie Jože Volfand. Na prireditvi je zbrane nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek, ki je poudarila pomen Veronikine nagrade za mesto in vso Slovenijo. Naziv mesto poezije je Celju nadela prav Veronikina nagrada, ki jo ponosno podpiramo že od vsega začetka.

Kulturni program so oblikovali Matic Valič, voditelj in interpret, pianistka Vita Kovše in mezzosopranistka Sara Briški Cirman.

Veronikina nagrada je v 25-ih letih pridobila velik ugled in pomembno mesto med nagradami za kulturno ustvarjanje v Sloveniji. Izjemno ponosni smo, da je celjska in hkrati vseslovenska.

Kulturni ustvarjalci imajo ugodno  in potencialno ustvarjalno ozračje za svoje umetniške stvaritve. Mesto Celje pa ima pomembno mesto  na karti mest,  ki imajo posluh in še kaj kar je potrebno za ta del ustvarjanja  v kulturi in umetniškem ustvarjanju pri nas. Tudi ta leta podeljevanja nagrade  dokazujejo da bo to tako še nekaj časa.

Hvala bogu za pesništvo, pesnike  in za umetniško ustvarjanje!

Vane T. Costa

Foto: Rok Deželak

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura