Politikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Na Bledu voditelji začenjajo strateško razpravo o prihodnosti Evrope

Eden osrednjih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije – 16. blejski strateški forum – se je začel z otvoritvenimi nagovori gostitelja, ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

Minister dr. Logar je v nagovoru izrazil zadovoljstvo ob odlični udeležbi visokih predstavnikov držav in institucij, ki bodo s svojimi pogledi prispevali k razpravam o ključnih izzivih Evrope v 21. stoletju. »Izzivi, s katerimi se Evropska unija sooča v zadnjih 15 letih, so iz skupnosti, ki teži k strateškemu pristopu, ustvarili Unijo, ki stremi k reševanju težav. Zato so med glavnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja odpornost, odprta strateška avtonomija in Konferenca o prihodnosti Evrope. Potrebujemo vizijo, kje želimo videti EU v prihodnosti,« je poudaril minister dr. Logar.

Prepoznati moramo strateške odzive na izzive, s katerimi se soočajo tako naši državljani v vsakdanjem življenju kot Evropa kot celina. Prepoznati moramo politike, pri katerih je EU zgled svetu, in vključiti tisto, kar smo se naučili v preteklih krizah.

dr. Anže LogarMinister za zunanje zadeve

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v nagovoru dejal: »To je ključno vprašanje našega časa – kako razumeti in uveljavljati vrednote in mehanizme iskanja konsenza in vzajemnega spoštovanja, subsidiarnosti in solidarnosti. V skupno dobro vsakega sodelujočega naroda.«

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril: “Glede prihodnosti Evrope želim razpravljati o naših projektih vrednot, svoboščin, blaginje in vpliva. Zahvaljujoč enotnemu trgu smo postali največji trgovec na svetu in tudi največji izvoznik meril. In merila, ki jih v naši soseščini najuspešneje ohranjamo, so demokracija, temeljne vrednote in vladavina prava.”

Tako program predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije kot program letošnjega foruma sta bila zasnovana z namenom, da bi našli rešitve za obstoječe izzive in svojo pozornost usmerili v prihodnost Evrope, našo skupno prihodnost. Teme letošnjega foruma so tesno prepletene z vsemi ključnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja – od okrevanja po epidemiji, zelene in digitalne preobrazbe, prihodnosti evropske integracije do čezatlantskega sodelovanja in sodelovanja v indopacifiški regiji, izzivov držav vzhodnega partnerstva, stabilnosti Sredozemlja in skupnega upravljanja Jadranskega morja ter bolj učinkovitega odzivanja na podnebne spremembe.

Program 16. blejskega strateškega foruma je dostopen na tej povezavi.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/na-bledu-voditelji-zacenjajo-stratesko-razpravo-o-prihodnosti-evrope/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Na+Bledu+voditelji+za%u010denjajo+strate%u0161ko+razpravo+o+prihodnosti+Evrope

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika