Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaTurizemŽivljenje

V Celju podeljena 53 Zlata vrtnica in Metla. “Zlata vrtnica v roke in ponos stanovalcev Celovške 11 v Celju”

Turistično in kulturno društvo Celje je danes pripravilo prireditev na kateri so bile podeljene zlata vrtnica in metla za vzorno, prijazno  in vizualno ter estetsko urejeno okolje celjskih prebivalcev. To, kot vemo je ogledalo o marsičem in o marsikom ter v zvezi z marsičem. Velikokrat se  da slišati, da  kako je okoli tebe in ob tebi, da  je to najpogosteje odraz tebe in tvoje miselnosti.

Publika

Prireditev se je začela ob 18 uri v »veliki« dvorani Kvartirne hiše   v Celju. Statuo Zlate vrtnice je izdelal celjski umetnik Matej Čepin in je unikatno umetniško delo.  V času namenjen za zbiranje predlogov je bilo prejetih skupno 31 predlogov za Zlato vrtnico in metlo od tega 1 za Metlo.

Priznanja so bila podeljena v več kategorijah in sicer:

-priznanja  za videz okolice in s tem ogledalo samih stanovalcev in občanov ob individualnih objektih, večstanovanjskih ter javnih objektih,

-bronasta priznanja za individualne objekte in javne objekte,

-srebrna priznanja za individualne objekte,

-zlata priznanja za individualne, poslovne in javne objekte ter

Zlata vrtnica

Nagrajenci  z priznanji so: Jože Štojs iz Prežihove ulice, Simona in Franci Stožir,  Marjana in Ivan Steble,, Tilčka in Matej Stante ( vsi iz Trnovelj), stanovalci iz Pleteršnikove ulice 1, stanovalci iz Ljubljanske 22-24  ter Berti Koštomaj.

Priznanje za Bertija Koštomaja

Večstanovanjski objekt na Ljubljanski ulici 26-32 se ponaša z lepo urejeno okolico, s pokošenimi zelenicami in vzdrževanimi grmovnicami in cvetjem. Pred vhodom številka 26 pa že nekaj let, v topli polovici leta, zelenico krasijo palme in drugo poltropsko rastlinje. Gospod Berti poskrbi, da tako rastlinje primerno tudi prezimi, z veseljem pa z nasveti pomaga tudi sosedom.

Med javnimi objekti je  za svoj urejen videz in okolje bila deležna priznanja  Srednja zdravstvena šola v Celju.

Bronasta priznanja so bila podeljena: Gordani Rems in Jožetu  Arzenšku ter Tereziji Ašič med individualnimi objekti, Osnovni šoli Lava, Muzeju novejše zgodovine Celje in Mestni občini Celje med javnimi objekti ter  Galeriji Okvir, Emil Jančar s.p., med poslovnimi objekti.

Bronasto priznanje OŠ Lava

Srebrna priznanja so dobili: Ivan Volavškek med individualnimi objekti, Pokrajinski muzej in osnovna šola Frana Krajnca med javnimi objekti.

Zlato priznanje je šlo v roke Mariji Čuk med individualnimi objekti  ter med javnimi in poslovnimi subjekti kot so  Zgodovinski arhiv Celje in Cinkarni Celje d.d.   ter gostilni Stari Pisker.

Med vsemi nagrajenimi ima seveda posebno mesto in pomen priznanje Zlata vrtnica. Tega prestižnega priznanja in potrditve da počnejo to prav in s srcem  so dobili Stanovalci bloka na Celovški 11 so lahko resnično ponosni na videz svoje okolice. Le en pogled odkrije pravo razkošje barv, pestrost različnih vrst okrasnega cvetja, negovanih grmovnic in dreves. Gospa Alenka Polutnik je s svojim strokovnim znanjem in s sodelovanjem sosed ustvarila čudovit rajski vrt, ki je barvit, spokojen in urejen v vsakem letnem času.

Ta in takšna ureditev si resnično zasluži Zlato vrtnico(foto-arhiv stanovalcev Celovška 11)

Metla gre neobzirnim občanom in obiskovalcem Celja, ki  odvržejo odpadke na mesta, ki za to niso namenjena: nerazvrščeno  ob ekološke otoke, ob odjemna mesta večjih stanovanjskih sosesk, ob ceste, v jarke in tudi v naravo. Tovrstno početje je nesprejemljivo, nekulturno in nesramno. Tega enostavno ne sme biti.

Upajmo da se bo koga od teh ta simbolna metla dotaknila. Vsem nagrajencem globok poklon  in samo tako naprej v lepšo in spodobno okolico v dobro vseh nas.

Kulturnemu programu sta svoj pečat dala glasbenika  Samo Horvatič in Bojan Draksler.

Vane T. Costa

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč