predsedovanje Svetu EU - SLO 2021V fokusuZunanja politika

Utrinki slovenskega predsedovanja

Drugo slovensko predsedovanje Svetu EU se zaključuje. Epidemiološkim razmeram navkljub je Slovenija uspešno izvedla vse načrtovane dogodke, dosegla pomembne rezultate ter ustvarila mnogo priložnosti za sodelovanje in povezovanje. Predsedovanje lahko vidimo kot mozaik ljudi, ekip, dogodkov in posameznih nepozabnih trenutkov. Peščico takšnih vam predstavljamo v tem prispevku.

Slovesnost ob začetku predsedovanja

S krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož smo slavnostno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu EU. Baletno predstavo v koreografiji mednarodno priznanega koreografa Edwarda Cluga na plavajočem baletnem odru, pripetem ob otok sredi Blejskega jezera, so si ogledali predstavniki slovenske vlade ter evropski komisarji in komisarke.

Foto album

Predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen z nastopajočimi plesalci in glasbeniki.
Predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen z nastopajočimi plesalci in glasbeniki. ©Urad vlade za komuniciranje

Obisk Evropske komisije

Delovni del obiska kolegija komisarjev je vključeval dvostransko srečanje predsednika vlade Janeza Janše s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, zasedanje članov slovenske vlade z evropskimi komisarji in skupno delovno kosilo.

Foto album

Ursula von der Leyen in Janez Janša na novinarski konferenci
Ursula von der Leyen in Janez Janša na novinarski konferenci. ©Urad vlade za komuniciranje

Obisk medijev

V skladu s tradicijo predsedujočih držav tudi Slovenija ob začetku predsedovanja Svetu EU gosti pri institucijah EU akreditirane dopisnike iz Bruslja. Z najvišjimi predstavniki vlade so se pogovarjali o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja, obenem pa spoznavali Slovenijo kot butično, trajnostno in varno turistično deželo.

Več o obisku novinarjev

Prevoz novinarjev s tradicionalno pletno na Blejski otok.
Prevoz novinarjev s tradicionalno pletno na Blejski otok. ©Urad vlade za komuniciranje

Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta EU v Bruslju

Za svoje ustvarjanje je Alan Hranitelj prejel številna domača in tuja priznanja. Omara norega klobučarja je avtorjev pogled v neskončno barvit svet vzorcev, materialov, struktur in odsevov. Klasične, večinoma enobarvne moške srajce, telovnike, kravate, čevlje, klobuke in manšetne gumbe je avtor povezal s celotnim vesoljem.

Foto album

Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta EU v Bruslju
Razstava Alana Hranitelja na sedežu Sveta EU v Bruslju ©Urad vlade za komuniciranje

Blejski strateški forum

Eden osrednjih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU je bil 16. blejski strateški forum. Tako program predsedovanja Slovenije Svetu EU kot program letošnjega foruma sta bila zasnovana z namenom, da bi našli rešitve za obstoječe izzive in svojo pozornost usmerili v prihodnost Evrope.

Foto album

Blejski strateški forum
Blejski strateški forum ©Urad vlade za komuniciranje

Turneja Perpetuum Jazzile

Eden od osrednjih kulturnih prireditev predsedovanja je bila koncertna turneja zbora Perpetuum Jazzile, svetovnega glasbenega fenomena. Posebnost zbora je, da nastopajo popolnoma brez instrumentalnega ozadja, vse zvočne učinke ustvarijo a capella. Nastopili so s širokim repertoarjem tako slovenskih kot tudi različnih evropskih skladb ter sporočilom, da je Evropa brez meja.

Foto album

Turneja Perpetuum Jazzile
Turneja Perpetuum Jazzile ©Urad vlade za komuniciranje

Evropski teden športa

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. V času predsedovanja je bil organiziran četrtič, v ljubljanskem parku Tivoli se ga je udeležilo veliko otrok in mladih iz vse Slovenije.

Foto album

Evropski teden športa
Evropski teden športa ©Urad vlade za komuniciranje

Vrh EU – Zahodni Balkan

Kljub močnim nalivom smo najpomembnejši dogodek slovenskega predsedovanja, vrh EU – Zahodni Balkan, uspešno izpeljali.

Foto album

Prihod nemške kanclerke Angele Merkel na Brdo pri Kranju
Prihod nemške kanclerke Angele Merkel na Brdo pri Kranju ©Urad vlade za komuniciranje

Razstava sodobne slovenske umetnosti

V Evropskem parlamentu v Bruslju je bila v času predsedovanja na ogled razstava sodobne slovenske likovne umetnosti Živimo v vznemirljivih časih. Razstava je nastala kot plod sodelovanja med Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, Koroške galerije likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca in Evropskega parlamenta.

Razstava sodobne slovenske umetnosti
Razstava sodobne slovenske umetnosti ©Urad vlade za komuniciranje

Slovenski teden v Bruslju

Na začetku decembra je Slovenija v Bruslju organizirala prireditev Slovenski festival, kjer smo predstavili slovensko kulturo in organizirali razgovor o vplivu umetne inteligence na družbo. Vrhunec festivala je bil obisk slovenskih športnikov, ki si sodelovali na okrogli mizi o vlogi športa v družbi.

Foto album

Otroka si ogledujeta slovensko humanoidno robotko Evo
Otroka si ogledujeta slovensko humanoidno robotko Evo ©Urad vlade za komuniciranje
Slovenski kolesar Primož Roglič ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec na okrogli mizi o športu
Slovenski kolesar Primož Roglič ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec na okrogli mizi o športu ©Urad vlade za komuniciranje

Osemnajst neformalnih ministrskih srečanj v Sloveniji

V navadi je, da predsedujoča država pripravi neformalna srečanja, na katerih ministri razpravljajo o vsebinskih vprašanjih, povezanih z EU, in poskušajo doseči napredek pri zakonodajnem delu v bolj sproščenem ozračju. V času tokratnega predsedovanja jih je Slovenija izvedla osemnajst.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalna direktorica Kerstin Jorna z Evropske komisije na neformalnem srečanju ministrov za notranji trg in industrijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalna direktorica Kerstin Jorna z Evropske komisije na neformalnem srečanju ministrov za notranji trg in industrijo ©Urad vlade za komuniciranje
Slovenski minister za obrambo Matej Tonin in visoki predstavnik Josep Borrell med pogovorom na neformalnem srečanju ministrov za obrambo
Slovenski minister za obrambo Matej Tonin in visoki predstavnik Josep Borrell med pogovorom na neformalnem srečanju ministrov za obrambo ©Urad vlade za komuniciranje

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/utrinki-slovenskega-predsedovanja/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Utrinki+slovenskega+predsedovanja

Mogoče vam bo všeč