EvropaSlovenijaV fokusuŽivljenje

UNICEF OBJAVIL POROČILO O POLOŽAJU OTROK PO SVETU V LETU 2021

UNICEF je objavil poročilo »Položaj otrok po svetu v letu 2021; V mojih mislih: spodbujanje, zaščita in skrb za duševno zdravje otrok«, v katerem opozarja, da bi otroci in mladostniki lahko še vrsto let občutili učinek, ki ga ima pandemija bolezni COVID-19 na njihovo duševno zdravje in dobro počutje.

Mednarodna organizacija v poročilu, ki prinaša pregled duševnega zdravja otrok, najstnikov in njihovih skrbnikov, navaja, da več kot vsaka 7. mlada oseba po vsem svetu v starosti od 10 do 19 let živi z diagnosticirano duševno boleznijo. Skoraj 46.000 mladostnikov vsako leto umre zaradi samomora, kar je eden od petih najpogostejših razlogov za smrt v tej starostni skupini. Še vedno pa obstajajo velike razlike med potrebami na področju duševnega zdravja in njihovim financiranjem. Poročilo nadalje navaja, da se po vsem svetu za stroške na področju duševnega zdravja nameni približno 2 % državnega proračuna za zdravstvo.

Unicef zato poziva vlade ter partnerje iz javnega in zasebnega sektorja, naj skrbijo za najranljivejše skupine s pomočjo naslednjih ukrepov:

  • Nujne naložbe na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov v vseh sektorjih, ne le v zdravstvu.
  • Integracija in večje število intervencij na podlagi dokazov v zdravstvenem ter izobraževalnem sektorju in sektorju socialne zaščite ter zagotavljanje podpore duševnemu zdravju v šolah.
  • Prekiniti je treba tudi molk glede duševnih bolezni.

Več informacij ter povezavo na poročilo najdete na spletni strani Unicef Slovenija.

vir: https://www.cnvos.si/aktualno/5984/unicef-objavil-porocilo-o-polozaju-otrok-po-svetu-v-letu-2021/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa