Jeklarna Azovstal(Foto UNIAN-Sergei Vaganov)
EvropaSvetvojna območja

Ukrajinski borci skupaj do zadnjega diha: Branilci Mariupola kljub ultimatu Rusije ne bodo odložili orožja

Branilci Mariupola ne bodo predali mesta, kljub temu, da so obkroženi z ruskimi četami in nenehnim sovražnikovim ognjem. Hkrati vojska meni, da so svojo nalogo v Mariupolu že izpolnili. To podkrepijo  s  tem da ko ves čas  zadržujejo in vežejo del ruske vojske na sebe so omogočiči preživetje in ohranjanja drugih ukrajinski mest pred  bombardiranjem, obstreljevanjem in posledično temu tudi uničenju.

V stiku sem z enim zadnjih branilcev Mariupola ki  je ranjen. Po pokolu in uničenju  v Buči je dejal, da je “predaja nemogoča.” Čuti, da so izpolnili svoje poslanstvo. Prevzeli so toliko ruske ognjene moči, da je drugim mestom dalo možnost za preživetje, “je dejal Schuster, novinar The Time.

Da bi to naredili, so Rusi zahtevali konec vseh sovražnosti od 06.00 17. aprila. Vsi, ki odložijo orožje, naj bi si zagotovili, da bodo rešili življenje. In potem, kot kažejo današnji posnetki  iz zaslonov  nekega paradržavnega  ruskega medija, bodo ujete izkoristili za propagandne namene. Tam kažejo prostovoljca Britanca, ki ni videti dobro, da jih omenjajo kot plačance, čeprav sorodniki z Velike Britanije pravijo   zanj da živi  v Ukrajini ter da je Ukrajina njegov drugi dom.

Po načrtu Rusije bi začetek režima tišine med strankama zaznamoval dvig zastav po obodu Azovstala: na ruski strani – rdeče, na ukrajinski – bele. To se ni zgodilo .

Po napovedih ameriške vojske se bo v prihodnjih dneh začela nova faza vojne v Ukrajini.

Dodal je, da ruski napadi niso omejeni na jeklarno Azovstal, kjer naj bi bivali ukrajinski vojaki, ki so ostali v mestu. »Med boji so okupatorji ponovno streljali s težko topništvom tudi po zasebnih hišah,« je povedal.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je nekaj ur po izteku ultimata Rusije o predaji nato spregovoril za televizijo ABC, češ da “mesto še ni padlo”. “Še vedno so naše sile, naši vojaki, ki se bodo borili do konca,” je dodal.

Rusi pozivajo k predaji čeprav vedo ali pa ne,  da pod jeklarno obstoja paralelna mreža podzemnih betonskih in utrjenih hodnikov in prostorov kjer lahko ob dokaj zmerni oskrbi ostanejo borci in prebivalci še nekaj časa. Na trenutke to spominjajo na hodnike v času bosanske vojne ko so podzemni hodniki in prehodi bili rešilna bilka  za odhod iz mesta do letališča in naprej v svet.

 

Ukrajinski poslanec Aleksij Gončarenko je danes za britanski BBC povedal tudi, da se ukrajinski borci v Mariupolu ne nameravajo predati. Dodal je, da ocenjuje, da je v mestu ostalo okoli 100.000 ljudi, v ruskem obleganju pa je umrlo okoli 20.000 Ukrajincev.

V mnogo čem bo potek  ruske agresorske vojne na Ukrajino  drugačen. V kolikor bodo Rusi  na “sistematski” način uničili Mariupol, svet in sama Ukrajina kot napadena država  bodo stopnjevali intenzivnost obrambe in pomoč k tej obrambi. Temu bo kmalu konec, le svet se mora dovolj intenzivno ganiti in zganiti.

Pripravil in prevedel: Vane T. Costa

Vir: unian.ua&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa