A. Netrebko_in_ J. Eyvazov( foto: Festival Ljubljana)
Dogodki in prireditveKulturaSlovenija

Ukrajinska skupnost v Sloveniji OSTRO nasprotuje napovedanemu nastopu ruske sopranistke Ane Netrebko v Ljubljani

Na letošnjem 70. Ljubljana Festivalu je za konec avgusta,  kot je znano,   napovedan tudi nastop ruske sopranistke Ane Netrebko, ki naj bi nastopila skupaj s soprogom, tenoristom azerbajdžanskega rodu Jusifom Ejvazovim. Ukrajinska skupnost Slovenije je na Festival Ljubljana že naslovila peticijo, v kateri pozivajo k odpovedi njenega nastopa v Ljubljani.

Peticijo z naslovom Ni treba Netrebko je doslej po navedbah prvopodpisanega Jevgenija Gorešnikova, raziskovalca z Instituta Jožef Stefan, podpisalo več kot 700 oseb.

Festivala Ljubljana  zaenkrat ne kaže posebnega interesa za odziv na vložen poziv za morebitno odpoved njenega nastopa. Taista Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je  celo ponosno pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo.

S tega  zornega kota  je nesprejemljivo, da slovenske kulturne ustanove s podporo zunanje ministrice celo urejajo »ugodno« ozračje za nastope k nam.  Ali bodo na Festivalu Ljubljana  premogli   pričakovano subtilnost in empatijo pa lahko pričakujemo. Več kot toliko pa ne. 

Glede na moralno in mentalno strukturiranost večjemu delu umetniške srenje pri nas pa moj občutek kaže da bodo težko premogli   takšno  gesto in veličino.

Vane T. Costa

Vir: sta&vtc

Mogoče vam bo všeč