Foto: Visit Celje
Dogodki in prireditveGospodarstvoKulturaLokalnoSlovenijaTurizemzgodovina

Turizem: »Celje na treh sejmih v treh državah- približevanje destinacije ki je nujno potrebna«

V Zavodu Celeia Celje bodo v prihodnjih dneh Celje, zgodovinska in kulturna doživetja destinacije ter aktivnosti na prostem, predstavili na treh sejemskih dogodkih v treh državah: na Češkem, Hrvaškem in v Sloveniji. O tem je potrebno govoriti,  pisati, izvajati  ter  realizirati čim več.

 

V Celju so v zadnjih dveh letih zaznali, podobno kot v Sloveniji, rast števila čeških gostov. Več kot v preteklosti je tudi gostov iz sosednje Hrvaške. »Trende, ki jih kaže statistika v Zavodu Celeia Celje, zasledujemo pri načrtovanju in izvajanju promocijskih aktivnostih. Zato smo se odločili, da se ta konec tedna prvič predstavimo na sejmu v češki prestolnici, na posebnem sejmu Place2Go Outdoor v Zagrebu in na domačih marčnih sejmih na celjskem sejmišču,« je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje. 

Mnogo več nas je šlo v smeri Prage, Budjovic kot pa  iz Češke v smeri Celje, Laško, Rogaška.  Predstavitev,  sočasno  mora imeti ob sebi tudi agencije, ki bodo znale konkretizirati kaj od videnega oziroma ponujenega.

V Celju so v letu 2023 začeli z intenzivnejšim vzpostavljanjem vezi s češkimi agenti. Več kot 80 jih je obiskalo Celje, ogledali so si razstave v Pokrajinskem muzeju in Muzeju novejše zgodovine Celje ter preizkusili, kaj ponuja Tehnopark. Na Celjskem gradu so jim pripravili tudi grofovski sprejem. Na sejmu Holiday World Praga se bo Celje kot vodilna destinacija s ponudbo zgodovinskih, kulturnih doživetij in aktivnosti na prostem prihajajoči konec tedna predstavilo prvič, in sicer tako poslovni kot splošni javnosti.

Foto: Visit Celje

V Zavodu Celeia Celje bodo v prihodnjih dneh Celje promovirali tudi na sejmu v Zagrebu. Skupaj s partnerji destinacije Dežela Celjska (Tehnopark Celje, Posestvo Kunigunda, Hotel Grof, Thermana Laško, GIZ Podčetrtek, ponudniki Šentjurja in Obsotelja, Muzej na prostem Rogatec, Zavod za turizem Šmarje pri Jelšah) bodo izpostavili možnosti za kolesarjenje, pohodništvo in druga aktivna doživetja. Obenem bodo obiskovalce nakupovalnega centra Family Mall Arena Zagreb spoznali s celotno turistično ponudbo območja s poudarkom na kulturnem turizmu, turizmu na podeželju, atrakcijah in lokalni kulinariki. Lepo in prav bi bili vse skupaj »zapakirati« v večdnevne  turistične aranžmaje.

Po dolgoletnem sodelovanju na Mednarodnem obrtnem sejmu se bo Celje, v sodelovanju z družbo Celjski sejem, predstavilo tudi na marčnih sejmih na celjskem sejmišču. V okviru promocije bodo v ospredju dogodki na največji drevesni hiši v Sloveniji, ki se nahaja v Mestnem gozdu Celje, možnosti za pohodništvo in kolesarjenje, dogodki v Spominski hiši Alme M. Karlin in z njo povezani turistični produkti. Sobotni sejemski dan pa bo, s prikazom viteških veščin in povabilom k obisku Celjskega gradu, popestril celjski vitez.

Ja,  in to kar bo prisotno in prikazano potrebuje kakšno strokovno »oko«. Lepo je  in prav bi bilo, da  se iz destinacije z vsem kar je predstavljeno, pripravi »paket«, ki je kupljiv. In še enkrat, Celje v paketu,  ki bo imel Celje v ospredju in ne kot nekaj za »mimogrede« ali nekje vmes.

Je pa razlog več  za optimizem, da se ta naravnanost o intenziviranju in obračanju turističnih tokov k Celju pravšnja, potrebna in na koncu koncev tudi možna ter dosegljiva. Celjska pot k  turističnemu preboju Celja kot mesta grofov!

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč