simbolična slika
črna kronikaSlovenijaŽivljenje

Travniški požari kot opozorilo: dober namen se lahko izrodi v nevarnost za življenje in premoženje

Kot so poročali iz PU Celje,  so  včeraj v Vitanju   obravnavali večji travniški požar. Povzročil ga je občan,  ki  je na svojem travniku zakuril podrast. Zaradi vetra se je požar razširil  na  sosednji  travnik  in  gozd.  Požar je zajel okoli 3 hektarje površine.  Pri  gašenju požara je sodelovalo okoli 40 gasilcev. V omenjenem primeru   zbiramo   obvestila  v  smeri  suma  storitve  kaznivega  dejanja povzročitev splošne nevarnosti.

Dva travniška požara so  prav tako včeraj obravnavali še na območju Šentjurja,  enega pa  na  območju  Rogaške  Slatine.   V  dveh  primerih  sta  požara že pred prihodom  gasilcev  pogasila  lastnika  zemljišč  sama,  v drugem so morali posredovati gasilci.

Velja si zapomniti in striktno upoštevati!

Pri  požiganju  trave, listja in vejevja se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod  nadzora  in   ogrozi zdravje in življenje ljudi. Sunki vetra ogenj v hipu razplamtijo in ga je težko ukrotiti.

Zato  vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti opozarjajo, da je  v   Uredbi  o  varstvu  pred požarom v naravnem okolju  določeno, da je potrebno kurišče v naravnem okolju urediti tako, da je obdano z negorljivim materialom,   da  je  območje  vsaj  meter  od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih  snovi,  kurišče  mora   ves  čas kurjenja nadzorovati polnoletna oseba,   po  končanem kurjenju  je ogenj  potrebno popolnoma pogasiti. Prav
tako  je  določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 km/h ali ob  sunkih vetra močnejših od 40 km/h, ne sme začeti s kurjenjem oziroma je treba s kurjenjem takoj prenehati.

Vse,  ki  bodo  v  naslednjih dneh čistili vrtove, njive gozdove in odpadke sežigali,  pozivajo  naj  spoštujejo predpise in naj bodo izjemno previdni. Posledice, ki jih povzroči ogenj, znajo biti izjemno hude. Po premoženju, zdravju in travmah, ki spremljajo prizadete  še lep čas  po dogodku.

vtc

Vir: PUC&vtc

Mogoče vam bo všeč