Novinarska konferenca pred MO Celje ob desettisočem uporabniku sistema KolesCe
Lokalno

Trajnostna mobilnost v Mestni občini Celje-strateška razvojna usmeritev MO Celje. O tem in zato da živimo boljše in  bolj zdravo

 Trajnostna mobilnost je strateška razvojna usmeritev Mestne občine Celje, v okviru katere si z različnimi ukrepi prizadevajo za čistejši zrak, varovanje okolja in bolj prijazno življenjsko okolje. Danes je bil javnosti predstavljen rezultat najpomembnejšega  projekta na tem področju, oziroma 10.000. registriranega uporabnika sistema KolesCE Tilna Stanka. Prav  tako je svetlobo dneva videla nova krovna znamka trajnostnega načina premikanja »Celje se pelje« ter bogat program Evropskega tedna mobilnosti, ki ga letos pripravljajo skupaj z Zavodom Vozim.

 Projekti na področju trajnostne mobilnosti

V mednarodni skupnosti je dozorelo spoznanje, da segrevanje ozračja predstavlja veliko grožnjo naravnemu okolju ter življenju na zemlji in da je obvladovanje podnebnih sprememb največji izziv, s katerim se spopada človeštvo. Nepreudarno poseganje v naravo, gospodarske aktivnosti, ki ne upoštevajo okoljskih zavez, in način življenja, ki ne spoštuje vrednot trajnostne mobilnosti, preprosto nimajo več prihodnosti.

V

V Celju so jih  leta 2017  opredelili s celostno prometno strategijo MOC, njeno osnovno vodilo in sporočilo pa je, da je treba za uresničevanje trajnostne mobilnosti spremeniti potovalne navade.  To v praksi pomeni, da se v službo, v šolo, v trgovino in po opravkih namesto z avtomobilom odpravimo peš, s kolesom, javnim prevozom ali drugimi alternativnimi oblikami trajnostne mobilnosti.

Celje se lahko pohvali, da so z različnimi projekti, ki so sofinancirani z evropskimi in državnimi sredstvi, na področju trajnostne mobilnosti naredili velik korak naprej. S tem je tudi lahko  zagotovljeno in se še naprej zagotavlja  bolj zdravo, prijetno in kvalitetnejše okolje za življenje in delo.

Gradnja kolesarskih povezav v Mestni občini Celje poteka po načrtu. Prihodnje leto, ko bo projekt Ureditev mreže kolesarskih povezav v MOC, zaključen, bo v mestu in okolici  44 na novo urejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale udobno in prijetno kolesarjenje.

 V spodnji tabeli je vidno in pohvale vredno za vse  službe pri MO Celje na uigranosti in strokovnosti ekipe ki skrbi za zagotavljanje sredstev iz evropskega sklada za regionalni razvoj  in seveda iz pristojnih služb na državnem nivoju. Tukaj lahko  uvajajo in pokažejo in drugim vzorec uspešnega dela na tem področju.

VIRI FINANCIRANJA- kolesarske povezave v MOC.

Sofinanciranje MOC 499.108,61 21,7%
EU sredstva ESRR 1.155.967,28 50,2%
RS sredstva 288.991,83 12,6%
ZFO sredstva 358.004,00 15,6%
SKUPAJ

2.302.071,72 100,0%

 Sistem KolesCE

Sistem KolesCE, ki je  bil uveden  jeseni 2018, se je odlično prijel, zato  zelo veseli to , da danes predajajo namenu nove postaje za izposojo javnih koles KolesCE.  S pomočjo sredstev Eko sklada je bilo postavljenih  še 12 novih postaj za izposojo javnih koles in priljubljeni sistem KolesCE razširili po mestnih četrteh ter krajevnih skupnosti. Kupljeno je bilo še  71 novih koles (43 električnih in 28 navadnih). Navadna kolesa so  že, električna bodo  predvidoma še ta mesec.

V Celju je zdaj 34 postaj in 178 koles. Ko  bodo prišla še električna kolesa, jih bo skupaj  221 koles. 

 Projekt Širitev sistema izposoje javnih koles – Bike sharing je stal nekaj več kot  594.000 evrov. Od Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, so pridobili 298.750 evrov nepovratnih spodbud, ki so namenjene za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture. Ostali potrebni  denar smo zagotovili v letošnjem občinskem proračunu.

Avgust 2021 je bil četrti najbolj frekventen mesec od vzpostavitve sistema KolesCE v Mestni občini Celje. V tem mesecu so zabeležili 6.074 najemov. Od vzpostavitve sistema so v Mestni občini Celje skupno zabeležili že 124.643 najemov. Povprečen čas najema je znašal 14 minut, povprečna prevožena razdalja najema pa je bila 1,4 km. Od oktobra 2018 do danes so v Celju  prekolesarili že več kot 172.000 kilometrov. V Mestni občini Celje so v avgustu zabeležili 484 novih registracij, kar je največji mesečni prirast novih uporabnikov od vzpostavitve sistema. Trenutno število registriranih za celoten sistem KolesCE je 10.093 uporabnikov.

Desettisoči registrirani uporabnik sistema KolesCE je 18-letni Tilen Stanko

Konec avgusta se je  sistemu KolesCE registriral 10.000. uporabnik. To je 18-letni Tilen Stanko iz Tabora pri Vranskem, dijak 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (program strojni tehnik) v Celju. Na današnji novinarski konferenci so mu izročili simbolično darilo, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v podjetju Nomago Marjan Beltram pa mu je podaril bon za letno premium naročnino za sistem KolesCE.

O tem Tilen Stanko pravi: »Že dolgo sem razmišljal, da bi se registriral, vendar sem okleval, ker sem mislil, da je sistem zapleten in da ga ne bom znal uporabljati. Zdaj sem spoznal, da je zelo enostaven, zato sem ga priporočal tudi prijateljem in sošolcem. Tistega dne, ko sem se registriral, sem bil na treningu nogometa. Peš bi moral iz centra mesta do City Centra, vendar so me bolele noge, zato sem se na hitro odločil, da bom najel kolesce. Ko sem si naložil aplikacijo in spoznal, da je celoten postopek najema zelo enostaven, sem bil navdušen. Tam od koder izhaja tega sistema še nimajo, želi pa si da bi to prišlo tudi v njegov ozirom njihov kraj.

  Celje se pelje trajnostno

 Z novo krovno znamko trajnostnega načina premikanja »Celje se pelje« želijo občanke in občane, pa tudi obiskovalce, navdušiti nad vsemi trajnostnimi oblikami mobilnosti, torej ne samo nad  kolesarjenjem, temveč tudi nad hojo in vožnjo s Celebusom. Pri promociji kolesarskih povezav sodelujejo z Zavodom Vozim.

 David Razboršek, predstavnik Zavoda Vozim: »Kampanjo začenjamo z znamko Celje se pelje s kolesom. V mestu, kot je Celje, je vožnja s kolesom hitra, poceni, prijazna okolju in zdrava za naše telo in um. Mestna občina Celje ima že zdaj dobro kolesarsko infrastrukturo. Ko bo prihodnje leto zaključila projekt in do konca uredila mrežo kolesarskih povezav, bo kolesarjenje še bolj varno in prijetno.

 Vsa velika mesta si prizadevajo postati 15 minutna mesta. To pomeni, da lahko občani, kadar imajo opravke, pot od točke A do točke B na kolesu opravijo v 15 minutah. Celjani takšno mesto že imamo, zato vabimo vse, ki jim kolesarjenje še ni prišlo v navado, da sedejo na kolo. Prednosti, ki jih prinaša kolesarjenje,  je res veliko.

 Celje je idealno za realizacijo tega modela. Le promovirati je treba, da se to in takšno razmišljanje naseli v vsakdanjost vseh občanov. Glede na to  kako je to podprto strahu ni, kvečjemu veselje,  da so Celjani na dobro poti da to realizirajo. In prav je da je temu tako.

 

 O evropskem tednu mobilnosti 

 Na Mestni občini Celje občane na različne načine spodbujajo, da se v službo, trgovino in po opravkih namesto z avtom odpravijo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti.  Skupaj z Zavodom Vozim se pripravljajo na Evropski teden mobilnosti, ki bo letos od 16. do 22. septembra in bo po vsej Sloveniji potekal pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno.  Na MOC so ponosni,  ker je Mestna občina Celje ena od sedmih slovenskih občin,  ki bo letos dobila priznanje za 20-letno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti.

Občani in okoličani,  ki boste v tem času prisotni boste vsekakor deležni občutka,  da je Celje mesto ki diha zdravo, z drugačnimi pljuči in  brez temnih lis.

Naredimo da tako tudi ostane!

 Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno