GospodarstvoLokalnoSlovenijaVeč

[Tragedija] V sinočnjem požaru popolnoma uničena Mozirska koča na Golteh !!

Požar popolnoma uničil Mozirsko kočo na Golteh.

Sinoči,  okoli  19.30  ure,  so   na PU Celje bili  obveščeni, da je na Golteh zagorela Mozirska  koča.  Ogenj  je  kočo,  katere manjši del je bil pozidan, večina objekta  pa  lesena,  v  celoti  uničil.  Gasilci  so požar v večernih urah pogasili. Na kraju požara je vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje. Z ognjem se je borilo 84 gasilcev iz šestih gasilskih društev.


Vzrok požara, ki je uničil priljubljeno Mozirsko kočo na Golteh, vsaj za enkrat, še ni znan. Zaradi ukrepov omejitve širjenja korona virusa je bila  koča  zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih  naj bi jo samo redno obiskovala  in urejala. Ob zadnji prisotnosti  v torek,  po njenih besedah, kot meni,  je bilo vse videti v normalnem stanju, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. Uničena planinska koča predstavlja veliko škodo za lastnika koče Planinsko društvo Mozirje, kot tudi za celotno planinsko organizacijo, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. 

Na  kraju pogorišča je že ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske  uprave  Celje.  Z  ogledom  bodo  začeli  takoj, ko bo z vidika varnosti,  izvedljivo.  O  ugotovitvah  bo  javnost seznanjena  po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.


V  dobrih  treh  letih  je na območju Policijske uprave Celje  to že tretja koča, ki jo je ogenj  v celoti uničil.
Oktobra  2017 je zagorel Kocbekov dom na Korošici. V tem primeru smo zaradi
suma  storitve  kaznivega  dejanja  povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili državljanom Poljske.
Novembra  2019  je  zaradi  napake na električni napeljavi v celoti pogorel Frischaufov  dom  na  Okrešlju.  Tuja  krivda  za  nastanek  požara je bila izključena.

Ko bodo zbrana  vsa obvestila  in znane  preliminarne ugotovitve vzroka požara, bomo  podrobneje  pisali. 

Avtor: Vane T. Costa

Foto: PU Celje

Mogoče vam bo všeč