Foto: Reuters
Črna kronikaEvropaPolitikaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Teroristi v Moskvi: »Storilcu napada v Moskvi so obljubili 500.000 evrov. Rusija pravi da so Tadžikistanci, ki so povezani z Ukrajino«.

Osumljenec terorističnega napada Crocus Shamsutdin Fariddoun, rojen leta 1998, je med zaslišanjem med pridržanjem dejal, da so ga rekrutirali v enem od klepetov Telegram. To je bilo navedeno v videu, objavljenem na kanalu Telegram glavne urednice televizijskega kanala RT Margarite Simonyan.

 

Organizatorji terorističnega napada so na Telegramu zapisali – brez imena, brez priimka, nič. Pisali so meni,” je dejal. Moški je na družbenih omrežjih priznal, da je poslušal pridigarja in mu pisal, pretvarjajoč se, da je pridigarjev pomočnik. Obljubil mu je denar za ubijanje ljudi.

Foto Reuters(prizorišče)

Video prikazuje moškega, ki se trese, medtem ko govori o tem, kar je storil. Po njegovih besedah ​​je iz Turčije prispel 4. marca in dobil ukaz, da pobije vse prisotne na koncertu, za kar bo prejel 500.000 evrov. Polovico denarja so takoj nakazali na njegov račun, nato pa je sledil trening. Trdi, da ne ve, kdo mu je dal orožje.

“Gre za izurjeno skupino z bojnimi izkušnjami, kar je razvidno iz tega, kako hladnokrvno streljajo ljudi. Trenutek, ki so ga izbrali, kraj, način vstopa in izstopa – vse to kaže, da  so situacijo dobro preučili in ocenili tudi reakcije – vstopijo in začnejo s  streljanjem malo pred začetkom koncerta, ko so bili tudi varnostni ukrepi oslabljeni in nedosledni, glavna straža  pa ni bila oborožena«

Trije državljani Tadžikistana, katerih fotografije so bile po terorističnem napadu v moskovski regiji razdeljene na kanalih Telegram, niso vpleteni v storitve kaznivih dejanj v Rusiji, je sporočilo tadžikistansko notranje ministrstvo, ki se sklicuje na TASS.

Dva od njih sta v republiki, eden dela v Rusiji v Samari. Po navedbah agencije sta Rivodjidin Islomov in Makhmadrasul Nasriddinov “prišla iz Ruske federacije v Republiko Tadžikistan 26. novembra 2023 in se nahajata v kraju stalnega prebivališča.” Agencija je objavila tudi njuni fotografiji. Drugi državljan, Rustam Nazarov, ” trenutno dela kot taksist v Samari,” poročajo Tadžikistanske oblasti o morebitni vpletenosti njihovih državljanov.

Število ljudi, ubitih v terorističnem napadu v koncertni dvorani Crocus, se je povzpelo na 133. Iskalne operacije se nadaljujejo,” je sporočil preiskovalni odbor. Po trenutnih podatkih je ranjenih 145 ljudi. Zdravstvene oblasti so sporočile, da je okoli 60 ljudi v resnem stanju. Med žrtvami je tudi najmanj pet otrok.

V Moskvi so vse prireditve odpovedane,  preverjanja na vsakem koraku, le miru in življenje po dnevnih rutinskih tirnicah ne bo.  Osnovna  in največja pomanjkljivost  pri varovanju so odpovedali.

Za dezorientiranega Putina je »dobrodošlo« vse  le da ima razlog in povoda več da zaostruje napetost na več »frontah« hkrati. Le informacije o tem,  ki so mu jih dale zahodne obveščevalne službe ne. Ali bo začetek konca miru v Rusiji? Ali kot je izjavil uradni govorec Kremlja, Dmitri Peskov, začeli smo de jure z specialno operacijo, de facto smo že v vojni s kompletnim zahodom.

Ali je bil včerajšnji atentat »zažigalna vrvica« ali zadnji trenutek za streznitev?

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč