Razstava ob 150 letnici turizma v Celju
KulturaLokalnoSlovenija

Ta veseli dan kulture: 150 let turističnega in kulturnega društva- razstava Lepo mesto

Danes, 3. decembra na zdaj že tradicionalni »Ta veseli dan kulture« v Muzeju novejše zgodovine Celje je bila odprta nova začasna razstava. Na ogled bo do 28. februarja 2022.  Pri ustvarjanju le te je moči združilo več celjskih institucij in sicer  Turistično in kulturno društvo Celje, Pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje in Osrednja knjižnica Celje.

Lepa praksa  v prid kulturi in še boljšem poznavanju  in spoznavanju kulture lastnega mesta in države je lep čas tudi na Celjskem. Upam da je velik del someščanov in okoličanov našel nekaj zase.

Alma Maximilliana Karlin 

Konkretno  ta razstava,  je nastala ob 150 obletnici ustanovitve turističnega in kulturnega društva Celje, društva s sicer mnogimi imeni. Zgodovina društva, ki ga je skozi čas krasilo več imen – med drugim Verschöningungs Verein, Olepševalno društvo, Olepševalno in tujskoprometno društvo, Olepševalno in turistično društvo, Turistično društvo in Turistično in kulturno društvo Celje – se je začela leta 1871, v tretji četrtini 19. stoletja. Je daleč najstarejše turistično društvo na Slovenskem, kar je vsem Celjanom pravi ponos. Razstava društva prikazuje 150-letno delovanje in razvoj Turističnega in Kulturnega društva Celje, ki se je delilo na štiri časovna obdobja oziroma na štiri države v katerih je društvo delovalo.

150 let turizma v Celju

150 let turizma v Celju

Predstavljena je bogata zgodovina Turističnega društva Celje. Člani društva so skozi poldrugo stoletje vseskozi skrbeli za lepo podobo in videz , postavili so mestni park mesta, kopališča ob Savinji, prispevali so k ohranitvi in ureditvi Starega gradu , za katerega pravijo da je v sedemdesetih  letih bila najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji. Prav tako so izdali številen razglednice, brošure, vodnike in drugo literaturo o Celju in njegovi okolici namenjene turistom obiskovalcem in ostalih zainteresiranih radovednežev.

V zadnjem obdobju, od osamosvojitve Slovenije naprej, točneje  od leta 1991 do danes, društvo  deluje  na turističnem in kulturnem področju. Razvijajo nove obetavne projekte; Celjske kraljice, Celjska zgodba in prirejajo razstave v kvartirni hiši, v kateri imajo tudi svoj sedež. Skozi zgodovino mu je predsedovalo sedemnajst predsednikov, z zadnjim na čelu Matijo Golnerjem, ki je svoje predsedovanje začel leta 2005. Na ta  izpeljan projekt je  ponosen in ga imenuje praznik turizma v knežjem mestu  ob 150 let turizma v Celju.

Naj bo čim več takšnih dni in mesecev v letu ko bodo ljudje lahko od blizu spoznavali stvari  in obdobja,  ki jih niso mogli ali niso imeli priložnosti spoznati.

Vane T. Costa

Foto :Ich

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura