Tako se ne sme prodajati -po zadnjem odloku, ki velja o danes (foto-Ich)
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaTurizem

Pomembno: Z današnjim dnem gostinci zapirajo vrata svojih hišk v sklopu Pravljičnega Celja. Odlok o spremembah in dopolnitvah o začasnih ukrepih za preprečitev okužb z COVID 19 v veljavi od danes.

Vlada Republike Slovenije je včeraj izdala   Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok določa, da: Izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti je dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Uvede se redni nadzor nad njegovim izvajanjem.

Strežba hrane in pijače na stojnicah (izjema je tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja) ni dovoljena. Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda. Odlok je začel veljati z današnjim dnem.

Kako je v Celju od danes naprej?

V nekaterih krajih po Sloveniji so že bile nameščene hiške in nadstreški s samostoječimi mizami in točilnimi napravami. To od danes naprej ni več dovoljeno.

V Zavodu za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje so dejali da bodo spoštoval vladni odlok za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list, št. 190, 3. december 2021). Na območju božično-novoletne tržnice, ki je od začetka razpršena po več ulicah mestnega središča z namenom preprečevanja zbiranja in srečevanja množic, so pri hiškah s ponudbo  zagotovili stebričke in označili vhod oziroma izhod. S tem smo ločili območje tržnične prodaje in ulice. O odpovedi tržnice niso razmišljali.

Dopustna strežba v sedežem režimu-gled desno zadaj (foto-Ich)

Seveda znova opozarjajo  vse ponudnike, da morajo preverjati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri vseh obiskovalcih hišk.

Zaradi razpršenosti Pravljičnega Celja po celotnem mestnem jedru so že pred sprejetim odlokom dnevno komunicirali s ponudniki na božično-novoletni tržnici in  so jih opominjali na preverjanje pogoja PCT, postavljene so tudi table, ki opozarjajo na trenutno veljavne ukrepe, ter vzpostavili tržni red.

 

Z odlokom je prepovedano izvajanje gostinske ponudbe na odprtih površinah, kar pomeni, da z današnjim dnem gostinci zapirajo vrata svojih hišk v sklopu Pravljičnega Celja.

Vane T. Costa

Foto Ich

 

Mogoče vam bo všeč