hranaKmetijstvoosveščanje potrošnikovSlovenija

Sveža in lokalna živila tudi v mestnih središčih

Zdravo in uravnoteženo se najlažje prehranjujemo, če uživamo nepredelana, sveža in lokalna živila. Pa je takšen način prehranjevanja sploh mogoč za tiste, ki živijo v mestnem okolju? Kako priti do lokalnih in svežih jajčk, krompirja in čebule sredi mestnega središča?

Prva možnost je obisk tržnice. Vsa večja slovenska mesta se lahko pohvalijo z barvitimi mestnimi tržnicami, ki nudijo pestro izbiro sadja, zelenjave in drugih proizvodov okoliških kmetov. V zadnjih letih pa se pojavljajo tudi zanimivi in inovativni načini ponudbe lokalnih pridelkov in proizvodov.

Ena izmed prvih takšnih novosti je bila uvedba mlekomatov. To so sodobni avtomatizirani točilni sistemi, ki vsakomur omogočajo dostop do svežega, surovega mleka. V Sloveniji so postavljeni v okolici tržnic in večjih nakupovalnih središč. Prvi so se začeli pojavljati že pred več kot desetimi leti. Danes jih je tako že več kot 60, njihovo število pa še narašča.

Poleg mleka lahko v avtomatih kupimo še druge domače mlečne izdelke, kot so jogurt, skuta in sir. Poznamo tudi tako imenovane jajcemate, v katerih lokalni kmetje prodajajo kokošja jajca.

Prav tako je vedno več prodaje kmetijskih pridelkov »na zaupanje«. Kmetje doma pridelana živila prodajajo v samopostrežnih prodajalnah ali na stojnicah, kjer plačilo deluje po sistemu zaupanja.

Priljubljenost tovrstnih novosti kaže na to, da vse več ljudi posega po domačih izdelkih iz lokalnega okolja. Novi načini nakupovanja so praktični tudi z vidika epidemije, saj potekajo povsem brezkontaktno.

Avtorica: Nina Križnik

 

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/11102-sveze-in-lokalno-tudi-v-mestnih-srediscih

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana