Spominska maša za duše vernih rajnih na Teharjih
Dogodki in prireditveljudje

Sveta maša na dan spomina na verne rajne na mestu povojnega taborišča Teharje

Na Dan spomina na rajne, 2. novembra, je bila  sveta maša  na mestu povojnega taborišča Teharje, na samem kraju velikega trpljenja in številnih smrti.

Pri nas se je za današnji spominski dan vseh rajnih udomačilo ime ‘verne duše’ in verni ljudje prosimo za svoje pokojne, ki so morda še v kraju očiščevanja in zorenja za nebesa. Temu kraju ali pravzaprav stanju pravimo vice. To stanje nastopi takoj po smrti za tiste duše, ki imajo v sebi božje življenje posvečujoče milosti, pa še niso zadostile za grehe, ki so jih v življenju storile, ali pa jih teži krivda malih grehov. Kako dolgo traja očiščevanje v vicah pri posameznih dušah, tega ne moremo vedeti. Same si te duše ne morejo pomagati; čas zasluženja je bil zanje končan s trenutkom smrti.

Čeprav nas je bilo samo peščica, molitev za duše rajnih vernih, ki so svoj strašen konec doživeli prav tukaj, naša molitev ni bil manj  trdna. Prav nasprotno želeli smo da skozi glasno molitev za duše naših sobratov po veri da se to sliši in dotakne. Koliko se jih bo to dotaknilo mi  vemo le to, da   bo  moč molitve   prišla do vsemogočnega. Nekateri ki so prav tam povzročili gorja in storili strašno smrt tistim ki so  tukaj  končali tuzemsko življenje, čeprav so mili namenjeni drugam,  so kasneje živeli v mukah ker so se zavedali kaj so storili. Mnogo njih so s seboj odnesli vse to,  tudi resnico. Pa vendar resnica obstoja, varuje jo sam bog, in od  božje resnice  ni bolj pomembne in večje  resnice. Želimo si le da se vsi rajni verujoči  in njihovi živeči bližnji med  seboj spravili. Poziv k spravi je edina pot  do sprave. Narod ki ne zmore tega bo imel vedno obtežilen kamen okoli vratu, nekaj nedorečenega. Mi molimo na ta dan pa tudi ostale dni v letu, da te obtežitve ni, da pride do očiščenja.

 

Vane  T. Costa

foto: Ich

 

Mogoče vam bo všeč