Udeleženci omizja Studio Evropa v Celju
Dogodki in prireditveEvropaLokalnoPolitikaSlovenijazanimivo

Studio Evropa v Celju: “Romana Tomc o svojem videnju socialne problematike na Evropski in lokalni ravni”.

Danes je v dvorani Celjskega mladinskega centra  potekalo omizje na katerem so gostili posebne goste iz evropskega in domačega parketa.

To so bili:  Evropska poslanka Romana Tomc (ELS), Evropski poslanec dr. Milan Brglez (S&D), Matija Kovač – župan Mestne občine Celje,  Sonja Majcen, direktorica celjskega mladinskega centra

Omizje je moderirala Maja Ratej, novinarka in urednica na Radiu Slovenija.

Kaj je najbolj značilno za socialno problematiko z evropskega zornega kota?

To,  da se najmanj vtikajo v socialno politiko posamezne države. Ali drugače povedano, to kar je dogovorjeno sprejeto  v Bruslju ali Strasbourgu  ni direktno inkorporirano v nacionalno zakonodajo ampak preko direktiv, s katerimi se državam članicam nalaga da čim več tistega kar  so sprejeli na  zasedanjih EU Parlamenta ali posameznih delovnih teles, da se uporabi v nacionalni zakonodaji.  In šele na to se materialno ovrednoti in se posameznim državam preko ali s pomočjo dobro napisanih programov se dodelijo sredstva, ki jih ni tako malo. Žal, po besedah Romane Tomc, se Slovenija ne more pohvaliti z neko intenziteto črpanja teh sredstev. Po navadi Slovenija več rokov zamudi kot pa dohiti. Tako se zgodi da rezerviran denar ostane neizkoriščen zaradi  boječnosti ali kompliciranja pri nas doma.  Se prav več dobrih programov   več denarja za realizacijo pri nas doma.

Pereč problem je zaposlovanje, pri nas in enako v EU.  Kadre ki jih najbolj potrebujejo delodajalci v EU in pri nas ni. Celo nastaja, po besedah obeh EU poslancev, kraja kadrov. O sami brezposelnosti lahko rečemo da je največ nezaposlenih tistih, ki so težko zaposljivi.  V Sloveniji smo trenutni na najnižji ravni, seveda v pozitivnem smislu.  Veliko kadrov odide iz države zaradi boljše perspektive in osebnostne rasti.   Sočasno se tisti ki ostajajo se starajo in ni prirasta preko rodnosti ampak z fizičnim dotokom delovne sile.

Demografija je problem celotne celine.

In je dolgoročnega pomena. Na lokalnem nivoju, kot pravi celjski župan Matija Kovač, se slika prenese iz državnega nivoja.  O Celju lahko rečemo, da je veliko odliva po zaključku študija. Marsikdo od diplomantov se ne vidi v njem in ostane kar v mestu študija ali gre v Evropo.  Pa še sam dnevna migracija ej problem kjer skoraj polovica delovne populacije gre iz Celja vsak delovni dan.    Prav zaradi tega Celje že nekaj časa dela na reševanje stanovanjskega vprašane za mlade in mlade družine . Eno redkih mest ki je naredilo pomik na tem področju ko so 1/3 novih stanovanj namenili mladim družinam, meni Sonja Majcen, direktorica MCC Celje.

Dolgotrajna oskrba

Še eno področje na področju socialne politike je zelo pereče pri nas in v EU.  T o je dolgotrajna oskrba starejših. Tukaj lahko rečemo, da  je z nastopom  aktualne vlade  šlo vse  kar je dobro pripravljeno v franže.  Na operativni ravni pa je tukaj problem delovne sile še hujši in še bolj pereč. Tisti ki gredo v pokoj je 20 tisoč več od tistih ki se na novo zaposlijo. Določeni poklici iz področja sociale se preveč feminizirajo.

Mladi so pozorno prisluhnili nastopajočim

Pa kljub temu se da z gotovostjo trditi, da je EU najbolj socialno področje na svetu.  Da bi morebitna nova delovna sila od drugod delovala in ne samo izrabljala socialne transferje, je potrebno delati na pravilni in učinkoviti integracijski politiki v EU in posameznih državah.

Tovrstni pogovori nujni, tako kot je nujno dati na razpolago vso znanje in izkušnje, da se stvari premikajo  in premaknejo v pravo smer.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč