Sodelujoči na večeru Slam poezije(foto: BE)
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaŽivljenje

Kultura in zabava malo drugače: “Slam mladosti ali Zbogom in hvala za vse pesmi”

Celjsko literarno društvo vedno išče nove poti literarnega udejstvovanja. Ena takšnih poti je tudi slam poezija.

V sredo, 24. 5., na predvečer Dneva brisače sočasno z  Dnevom mladosti smo v celjski kulturnici organizirali slam dogodek.

Presenečeni smo bili nad odzivom javnosti, saj je bila dvorana skoraj premajhna za vse, ki so si želeli v živo ogledati vrnitev slama v Celje. Pravzaprav pri slamu ni publike v običajnem pomenu besede, temveč je občinstvo aktivni soudeleženec prireditve.

Pred leti se je slam poezija odvijala tudi v Celju, kjer jo je poganjal Kristijan Koželj. Slam je v Sloveniji precej živa scena. Čeprav gre za tekmovanja, je v ospredju odlično vzdušje in predvsem sproščena zabava.

Mateja Mohorko, članica Celjskega literarnega društva, je vzbudila pozornost s svojim slam nastopom na svoji predstavitvi maja 2021. Obnova slam dogajanja se je zgodila, ko je ena lepa beseda dala drugo lepo besedo. Tako je padla odločitev, da društvo organizira spodoben slam dogodek in ponovno pripelje izredno vitalno obliko pesniškega ustvarjanja nazaj v Celje.

Mogoče mnogi ne veste, kaj je slam. Ker sem se sam dogodka udeležil prvič, naj citiram v slamu (da ne bom napisal slamarko) izkušeno Matejo Mohorko:

»Zabaven večer prežet z dobro poezijo in še boljšimi nastopajočimi.

Tekmovalci in tekmovalke se na odru predstavijo z avtorsko poezijo v treh krogih. Žirija, naključno izbrana iz občinstva, pa nastope ocenjuje.

Na podlagi ocen se bosta v finalni krog uvrstila le najboljša/-i nastopajoča/-i.

Zmagovalca/-ko pa določi publika tako, da ga/jo nagradi z največjim aplavzom.

Zmagovalec/-ka prejme simbolično nagrado.

Pa se lahko poezijo oceni?«

Kot pravi najboljša improvizatorka in moderatorka na sončni strani Alp – Mojca Frim:

»Ne. Ampak mi bomo to vseeno počeli.«

Zakaj? Ker je zabavno.

K sodelovanju smo potegnili tudi Slovenistično društvo Celje, ki je glas o dogodku razširilo med svojim članstvom.

 

Kdo so bili gosti  slamanja v Celju?

Na slam dogodek smo seveda povabili mnoge uveljavljene slam umetnike, ki so se odzvali našemu vabilu. Naj jih na kratko predstavim!

Mojca Frim, improvizatorka, ki poskrbi da se na dogodku počutiš dobro. Že sedem let moderira slam dogodke po Sloveniji. Med drugim je bila voditeljica z Jušem Milčinskim 2020 na 7. Evropskem prvenstvu v slam poeziji. Redno nastopa za KUD Banda ferdamana, ki se ukvarja z improvizacijskim gledališčem. Trenutno mentorira sedmim ekipam impro gledališča.

 

Mojca Frim

Mentorira kratkotrajne delavnice za vse starostne skupine od začetnikov do že izkušenih gledališčnikov. Je večkratna prejemnica naziva najboljša improvizatorka IMPRO lige, ki je vseslovensko tekmovanje improvizacijskega gledališča. Na dogodkih se vidijo njene izkušnje saj zna vzpostaviti prijetno ter sproščeno vzdušje. Pravijo, da sta njena dobra volja in nasmeh nalezljiva.

Mišel Ristov – Amo Socialec je ptujsko-mariborski MC, freestyler, slam pesnik in pobudnik ptujske slam scene. V pesmih in pesnitvah največkrat zavzema vlogo družbenega komentatorja ter aktivista, vse skupaj pa prepleta s svojim vsakdanjikom, kjer služi ljudstvu. Po izobrazbi je socialni delavec.

Eva Kokalj je na sedmem evropskem prvenstvu 2020 v slamu, ki je potekalo na začetku decembra v Mariboru oziroma prek svetovnega spleta, osvojila odlično 3. mesto. Eva je leta 2014 diplomirala na ljubljanskem AGRFT, smer: gledališka in radijska režija. Že v času študija se je aktivno udejstvovala tudi kot pesnica in performerka. Imela je nekaj koncertov pod imenom Sheisapoet, ustvarja tudi kot vizualna umetnica VJ error, ima dve namišljeni pesniški zbirki in je aktualna državna prvakinja v slam poeziji. Piše besedila in je vokalistka banda Volk za njenimi očmi.

Matej Krajnc

Matic Ačko je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec. S slamovsko poezijo se je začel resneje ukvarjati leta 2017. Je trikratni državni podprvak in lanskoletni državni prvak. Na lanskem osmem evropskem prvenstvu, ki je potekalo v Kulturnem centru Jacquesa Francka v Bruslju, osvojil šesto mesto in se s tem kot prvi slovenski slamovski pesnik uvrstil na svetovno prvenstvo v slamovski poeziji.

Mateja Mohorko je kemičarka po izobrazbi in pesnica po duši. Že nekaj let je aktivna članica Celjskega literarnega društva. Izdani ima dve knjigi, pesniško zbirko za mlade Pisan svet, v poezijo ujet (2019) in pravljico v rimah Frčafela in hmelj (2020). Na slovenski slam sceni aktivno sodeluje od leta 2021, ko je prvič nastopila na državnem prvenstvu na Ptuju. V lanskem letu je postala članica Slam zverin iz Maribora in se ponovno uvrstila na državno prvenstvo.

Za vmesne predahe je z izvirno glasbeno interpretacijo poskrbel Matej Krajnc, zato še nekaj o njem.

Diplomiral je leta 2007, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tam je leta 2014 tudi magistriral s tezo Uglasbena poezija na primeru rocka.

Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev in Celjskega literarnega društva, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član slovenskega PEN in MIRA.

Matej je tudi dobitnik nekaj literarnih nagrad.

 

Slam ima svoj protokol, ki je v službi zabavne sproščenosti

Vsak slam dogodek ima svoj protokol in tudi naš slam dogodek je temu sledil. Najpomembnejši namen slama je pritegniti publiko, saj je pomemben element vsakega slam dogodka.

Moderatorka Mojca Frim je kratko predstavila, kako vse skupaj poteka, saj s(m)o mnogi prvič okusili slam večer.

Kot sem že omenil, je slam tekmovanje, a je tekmovanje v službi zabave in sodelovanja občinstva. Več jo je, bolje je. O zmagi ne odločajo nekakšne strokovne žirije, temveč občinstvo. Zmaga tisti, ki skozi več krogov prepriča publiko. Izkušeni slamarji/-ke imajo na zalogi več pesmi, saj se prilagajajo občinstvu. Če nekaj »vžge« na enem prizorišču, mogoče ne bo na drugem. Končni zmagovalec oz. zmagovalka dobi simbolično nagrado. Slam dogodek je vse drugo, samo ne recital v klasičnem pomenu besede.

Pred začetkom se je naredil seznam vseh nastopajočih. Prijave smo zbirali preko elektronske pošte, Facebooka in prijave tik pred dogodkom. Za slamanje s(m)o se prijavili Eva Kokalj, Darinka Brečko, Bojan Ekselenski, Mateja Mohorko, Matic Ačko, Mišel Ristov in Marjan Škoda.

Tričlanska komisija, ki odloča o uvrstitvah v finale, so prostovoljci iz publike. Mojca je vsem trem članicam komisije predala liste s številkami 1 – 10 za ocenjevanje vsakega nastopa.

Glasbeni uvod je pripravil Matej Krajnc.

Pravila slam tekmovanja so preprosta, vsak ima 3 minute za interpretacijo svoje pesmi. Načeloma se recitira na pamet, a tudi branje ni prepovedano. Če kdo bere, se mu na glavo posadi klobuk, a na predvečer Dneva brisače se mu je okoli vratu obesila brisača.

Običajno so trije krogi, lahko jih je v primeru veliko nastopajočih tudi več, da v zadnjem ostaneta najboljša dva/-e. V finalu izbor zmagovalca/-ke poteka drugače.

Nastopa se po vrstnem redu prijav. Moderatorka Mojca je skrbela za vodenje dogodka in tu je pokazala svojo vrhunskost.

Po vsakem nastopu se je nastopajoči vrnil med publiko in komisija dvignila listke z ocenami in Mojca jih je zapisala v tabelo slamarjev/-k. Nastopajoči običajno ne vedo, kdo jim je dal kakšno oceno. Po prvem krogu, kjer je bilo sedem nastopajočih, je Mojca seštela ocene in v drugi krog se je po dogovoru uvrstilo pet najboljših.

Za premor je poskrbel Matej Krajnc in občinstvo je dobilo malce predaha.

V drugem krogu je interpretiralo prej izbranih pet najboljših iz prvega kroga. V finale se uvrstita dva najbolje ocenjena.

Na naši slam prireditvi se je zgodilo, da sta dva imela enake ocene in smo imeli izjemoma tri finaliste. Za vmesni premor je odlično poskrbel Matej Krajnc, ki se je svojo uglasbeno poezijo odlično podal na slam »žur«.

V finalu so nastopili Mateja Mohorko, Mišel Ristov in Matic Ačko.

Izbira zmagovalca je prav posebna. Vsi trije so se obrnili stran od publike in Mojca jim je dala številke. Občinstvo je potem izbralo zmagovalca z aplavzom. Zmaga tisti, ki dobi najglasnejši aplavz.

Končna zmagovalka je bila Mateja Mohorko, ki je dobila simbolično nagrado.

Bojan Ekselenski, predsednik Celjskega literarnega društva, je predstavil veličastni nagradni sklad, ki je obsegal plavalna očala, brisačo, zadnji številki revije Supernova in knjigo Vladavina indigo otrok.

Zatem je sledilo zaključno fotografiranje aktivnih udeležencev in udeleženk ter seveda družabni večer.

P.S. Seveda zahvala MO Celje, ki je omogočila da je bil  dogodek izpeljan  v takšni obliki in obsegu.

 

Zapisal: Bojan Ekselenski

Mogoče vam bo všeč