foto Andraž Purg
Dogodki in prireditveljudjeLokalnoSlovenija

Stari grad Celje v modrem za ozaveščanje o avtizmu

Celjski Stari grad bo na predvečer 2. aprila osvetljen z modro barvo za širjenje zavedanja o avtizmu in ozaveščanje družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic.

 Med nami živi vse več otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom, ki skupaj s svojimi družinami živijo zelo drugačno življenje, kot ga pozna večina ljudi. Prizadete družine imamo veliko skrbi, ki so povezane z zdravjem, vzgojo, izobraževanjem in zaposlitvijo bolnega družinskega člana. Veliko se jih znajde v stiski, ker okolje njihove situacije ne prepozna, pogosto so spregledani in izključeni iz aktivnega učenja, življenja in dela.

 

Mnogo ljudi z avtizmom ima že v mladosti zelo intenzivno razvite posebne interese. Te lahko sčasoma spremenijo ali pa jih ohranijo za vse življenje. Posebni interesi so lahko karkoli: risanje, glasba, računalniki, vlaki, dinozavri….

Nekateri ljudje z avtizmom lahko sčasoma tudi delajo ali študirajo v skladu s svojimi posebnimi interesi. Za nekatere pa ti interesi ostanejo le hobi.

 

 

Letošnji 2. april nosi slogan »A happy journey through life«Srečno potovanje skozi življenje. Kampanja mednarodnega združenja Autism Europe, katerega članica je tudi Zveza za avtizem Slovenije, zagovarja celostni pristop skozi celo življenjsko obdobje, da bi osebe z avtizmom lahko zaživele izpolnjujoče življenje.

V petek zvečer lahko pogled usmerite proti Celjskem Starem gradu.

 

 

Vir:moc&vtc

Foto:Andraž Purg

 

Mogoče vam bo všeč