SB Celje krči delovanje infektološke službe
LokalnoSlovenijaV fokusuZdravje

Spremenjena organizacija dežurne infektološke službe. To je rdeči alarm!

Iz SB Celje obveščajo, da zaradi kadrovske situacije (premalo specialistov infektologije) v SB Celje od danes 1. 6. 2024 ne morejo več zagotavljati infektološke obravnave v Urgentnem centru Celje po 18. uri na delovni dan in po 15. uri na soboto, nedeljo ali praznik.

Vodstva zdravstvenih domov in koncesionarje  zato prosijo, da nenujne bolnike, pregledane v popoldanskem in nočnem času, ki potrebujejo pregled infektologa, napotijo k infektologu v dopoldanskem času naslednji dan.

Kadar pa gre za nujnega bolnika, ki potrebuje obravnavo infektologa, vodstva zdravstvenih domov in koncesionarje prosijo, da ga preusmerijo na infekcijski oddelek UKC Maribor oziroma na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Obenem predstojnik  celjskega oddelka pravi da to ni usklajeno niti dogovorjeno ne z ljubljanskimi in ne z mariborskimi kolegi. Potencialna situacija za kaos.

V celjski bolnišnici pojasnjujejo, da je razlog za kadrovske težave in nezmožnost zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva velikost oddelka oziroma število in težavnost primerov, pa tudi neobvladljive napotitve v celjski urgentni center.

Kaj to pomeni? Nič dobrega. Imamo zdravstvo, ki ti  ne more zagotavljati oskrbo, tretma in prisotnost v trenutkih ko jih najbolj  potrebuješ.  Imamo vlado ki ne najde rešitve temveč nalaga dodatnih obveznosti ob že očitnem manku. Načrtno zaviranje naredi iz  zdravstva  v klavstvo.

Nekje je nekdo napisal da za začetek  omejeno poslujemo, potem bomo zaprli  oddelek, nato bolnišnico. Zakon o evtanaziji sploh ne potrebujemo.

Pač ni nas dovolj. Golob je kot Neron, ki požiga Slovenijo. Z vsako njegovo “revolucijo” je slabše. Že zmanjkuje strok znotraj bolnišnic, ker je toliko odhodov, piše mlad  infektolog na omrežju “X” Federico V Potočnik, delujoč prav na tem  bolnišničnem oddelku.

Zdravstveni sistem ne bo zdržal se dve leti pospešenega razkroja, posebej ob vseh mogočih političnih diletantov in norcev. Kam smo prišli!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno