fotografija je simbolična( vir: splet)
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

»Kontraofenziva« Rusov na Nemčijo preko obsežnega hekerskega napada. Žrtev stranka CDU!

Hekerji so pred dnevi izvedli velik napad na nemško desnosredinsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU), je danes potrdilo nemško notranje ministrstvo, poroča DPA.

Ministrstvo ni posredovalo dodatnih informacij o obsegu ali naravi napada, ki ga trenutno preiskuje nemška varnostna služba, urad za zaščito ustave. Vendar narava napada kaže na zelo profesionalnega igralca, je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve, poroča nemška agencija.

 

Po navedbah virov blizu nemške vlade, poroča DPA, incident, ki se zgodi teden dni pred volitvami v Evropski parlament, jemljejo zelo resno. Notranja ministrica Nancy Feser naj bi bila v stiku z vodjo stranke CDU Friedrichom Merzom.

 

CDU, stranka nekdanje kanclerke Angele Merkel, je dejala, da tesno sodeluje z nemškimi varnostnimi uradniki in drugimi zunanjimi strokovnjaki.

Zvezni urad za varstvo ustave bi moral danes izdati opozorilo vsem strankam v nemškem parlamentu,” je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve.

 Naši varnostni organi so okrepili vse zaščitne ukrepe proti digitalnim in hibridnim grožnjam ter zagotavljajo obveščanje o grožnjah. Ponovno vidimo, kako nujna je, še posebej pred volitvami, še  dodajajo iz  nemškega notranjega ministrstva.

 

Lani je bila žrtev kibernetskega napada tudi nemška vladajoča Socialdemokratska stranka (SPD), ko so vdrli v njene elektronske naslove. Vlada je nato za vdor obtožila rusko vojaško obveščevalno enoto (GRU) in na zunanje ministrstvo v Berlinu poklicala visokega ruskega diplomata.

Nič ni nenavadnega, posebej če vemo, da je  ruskemu trenutnemu »vsemogočnežu« Nemčija domače dvorišče za tovrstne igrice še iz njegove nekdanje vohunske službe. Tudi na takšen način Putin želi minimizirati vlogo Nemčije v odnosu do Ukrajine v vojni,  ki jo vodi Rusija proti Ukrajini z izrazitimi teritorialnimi pretenzijami.

Upajmo da si bo tudi Putin  enkrat »polomil« zobe in padel na trdna tla iz takšnih in drugačnih   razlogov.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa