Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Ministrica za izobrazevanje, znanost in sport Simona Kustec ter predsednik republike Borut Pahor sta priredila sprejem za maturantke in maturante, ki so na maturi 2021 dosegli vse mozne tocke.
Dogodki in prireditveizobraževanjeSlovenijašolstvo in znanjeV fokusu

Sprejem za maturante, ki so na maturi 2021 dosegli vse možne točke

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta danes na Brdu pri Kranju gostila sprejem za maturantke in maturante, ki so na maturi 2021 dosegli vse možne točke.

Skupinska fotografija.
Letos je maturo z odliko opravilo 210 maturantk in maturantov | Avtor Daniel Novaković/STA

Maturantov in maturantk, ki so na poklicni, splošni ali mednarodni maturi 2021 dosegli vse možne točke, je bilo letos 210, od tega 133 deklet in 77 fantov. 

12 maturantk in maturantov z vsemi točkami na mednarodni maturi, prihajate z Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Kranj in II. gimnazije Maribor.

18 jih je doseglo vse možne točke na splošni maturi in prihajajo z 9 gimnazij, 180 pa jih je vse možne točke doseglo na poklicni maturi. Ti maturanti prihajajo iz 58 srednjih šol.

 

Ministrica prof. dr. Simona Kustec za govornico.
Ministrica prof. dr. Simona Kustec: “Družba potrebuje prav vas, mlade, drzne, a hkrati srčne, predane nosilce znanj prihodnosti”. | Avtor Daniel Novaković/STA

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je maturantkam in maturantom, ki so dosegli vse možne točke, najprej ponovno čestitala za njihov izjemen uspeh in jim dejala, da je nanje izjemno ponosna, saj “do znanja in z njim povezanega uspeha vodi ena od najbolj zahtevnih poti. Poti odrekanj, neprespanih noči, izpuščenih priložnosti za druženja, dvomov… Pa vendar poti, ki se s predano zdravo mero učne discipline in truda, z razumnim tehtanjem osebnih dobitkov in izgub, konča na najboljši možni način. Z več, z novimi znanji. Z rezultati, zaradi katerih smo danes skupaj,” je najboljše maturantke in maturante nagovorila ministrica.

Opozorila je, da nas “čas, ki ga živimo, vse skupaj postavlja pred številne preizkušnje, nove rešitve. Značilnost tega časa pa je, da se za vse omenjeno še prav posebej potrebuje razum. Številna, raznolika, obsežna znanja, ki predstavljajo nujno osnovo za iskanje inovativnih, kreativnih, revolucionarnih rešitev na probleme današnjega in prihodnjega časa. Znanja, ki lahko zaživijo šele takrat, ko jih znajo s svojim delom in odnosom do problemov in ljudi, oživeti ljudje, ki jih imajo – vi!”, je poudarila ministrica in mladim dejala, da družba sedaj še toliko bolj potrebuje prav vas, mlade, drzne, a hkrati srčne, predane nosilce znanj prihodnosti. “Znanj, k ste jih pravkar začeli nadalje osvajati na fakulteti. Znanj, ki jim boste vedno bolj dodajali tudi težo vrednot in izkušenj. Argumentiranih razlogov tega, kar verjamete, da je prav za boljši, bolj pravičen in pošten svet,” je še dodala ministrica prof. dr. Simona Kustec.

“Pred vsemi vami je zanimiva življenjska pot. Kamorkoli vas bo zanesla, ne pozabite ostati zvesti sebi, svojemu razumu in srcu. Drznite si, tvegajte, bodite pogumni, tudi ko boste odšli po nova znanja, izkušnje, prijateljstva v tujino, kasneje na prva delovna mesta. Pomagajte drug drugemu,  sodelujte, spoštujte vse, ki vas vodijo in podpirajo na vaših poteh znanja. Učitelje, profesorje. Starše. Prijatelje in partnerje, ki razumejo. Vaš uspeh je vedno tudi njihov. Tako kot je vaš uspeh uspeh naše celotne družbe. Ogledalo starega reka, da kolikor znamo, toliko veljamo,” je poudarila ministrica ter se ob koncu zahvalila tudi učiteljicam in učiteljem ter profesoricam in profesorjem, za njihovo podporo in prispevek k uspehu letošnjih izjemnih maturantk in maturantov.

Zbrane na sprejemu je v imenu maturantk in maturantov nagovorila maturantka Lara Račnik, ki je izjemen uspeh dosegla na poklicni maturi in je obiskovala Gimnazijo in srednjo kemijsko šolo Ruše.

Dijakinja Lara.
Dijakinja Lara Račnik: “Današnja družba potrebuje človeka z znanjem in toplino srca.”. | Avtor Daniel Novaković/STA

vir: https://www.gov.si/novice/2021-10-09-sprejem-za-maturante-ki-so-na-maturi-2021-dosegli-vse-mozne-tocke/

 

 

Mogoče vam bo všeč