cof_soft
LokalnoSlovenija

Sodni zapisnikar je po krajši poti želel do premoženjske koristi, ujel se je v prisluhe policije !!

Celjski  kriminalisti  so  v  preteklih  dneh  zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po  186.  členu  Kazenskega  zakonika-1,  prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja  države po 308. členu Kazenskega zakonika-1, izdaje tajnih podatkov po  260.  členu  Kazenskega  zakonika-1 ter dajanja podkupnin po 262. Členu Kazenskega  zakonika-1.  V  času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli  v  sredini  lanskega  leta,  so bili uporabljeni tako klasični, kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Kriminalisti  so  v  preiskavi  ugotovili,  da  na širšem  celjskem območju deluje  organizirana  hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako,  da  je  na  območju  celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Prav  tako  so  posamezni  člani  kriminalne  združbe  organizirali prevoze ilegalnih  migrantov.  Kriminalisti  so ugotovili, da so  v štirih primerih organizirali    prevoze   ilegalnih   migrantov,   državljanov   Pakistana, Afganistana  in  Bangladeša.  Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške,  čez  Slovenijo, v Italijo. V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe,  z 58. migranti in dvema voznikoma,  ustavili med prevozom v Italijo.  V  dveh  primerih  je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo. To da je blizu meje doma oziroma v Rogaški Slatini,   ta zapisnikar, kot smo neuradno izvedeli,  je samo še voda na mlin  ali okoliščina,  ki ga je silila v temu oziroma pritisk tistih  s katerimi  je imel neporavnane račune ali dolgove. Krajša pot, protizakonito delovanje in sla po tem, da čim prej konča  ozirom da pokrije svoje »odprte postavke« so ga pripeljale da bo on in tudi združba za katero je igral vlogo »krta« na zaprto oziroma v zapor. Svojo kariero  na sodišču je hitro zaključil. Tam je bil zaposlen na kazenskem oddelku kot  zapisnikar od leta 2018. Koliko časa bo tam pa bo predvidoma najmanj 5 let ali z dvakratnik časa koliko je bil  zaposlen na sodišču.

Med  preiskavo  so  kriminalisti  zaznali,  da  kriminalna združba, oziroma posamezni   člani   te   združbe,  razpolagajo  z  občutljivimi  podatki  o aktivnostih  policije.  V nadaljevanju so ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne  združbe  sodeluje  uslužbenec sodišča in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Zapisnikar  sodišča   je v  nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov  in  iz koristoljubja,  sporočal  tajne podatke članom kriminalne združbe.  Kriminalno  združbo  je  obveščal  o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Po  do  sedaj  zbranih  ugotovitvah je osumljeni neupravičeno razkril večje število   kriminalističnih  preiskav,  katerih  uspešnost  je  bila  zaradi razkritja najmanj 100. zaupnih dokumentov sodišča, okrnjena. Ali so pravočasno zabrisali sledi, morebitne vpletene opozorili ali pa so nekateri vmes tudi »izpuhteli«.

Ob zaključku operativnih aktivnostih so konec prejšnjega tedna na celotnem območju  Slovenije  izvedli  16  hišnih  preiskav  ter  12  osebam odvzeli prostost. 15  oseb  so  kazensko  ovadili  za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih primerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat  za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38. primerih je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

Sedem  osumljencev  so v petek privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor. 

Ali mu je bilo treba? Sedaj je pravzaprav prepozno za takšno vprašanje ali pomislek.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno